Potápění v tajuplném dole nadchlo budějovického plavčíka a instruktora Richarda Mičana

6. srpen 2022

Má rád dobrodružství a láká k němu další podobně založené lidi bez rozdílu věku. Richard Mičan pracuje jako plavčík na českobudějovické plovárně, ale je také instruktorem potápění.

Svou práci má Richard Mičan rád. Baví se s lidmi a zároveň má dost času věnovat se potápění a příležitostně se podívat do světa.

„Mým největším splněným snem byla Budapešť, která mě velmi překvapila. Myslel jsem si, že to bude takové ponuré město a ono je úžasné. Třeba parlament je nádherná dominantní stavba,“ popisuje.

Do Maďarska jel ale samozřejmě hlavně kvůli potápění. „Našel jsem si v potápěčském časopise lokalitu na takzvaný mine diving, tedy potápění v dole. Byl to zatopený kamenolom, který pak sloužil jako sklepení pod pivovarem,“ vypráví.

Místo na něj udělalo velký dojem. „Člověk se tam potápí v chodbách, najednou připlave do obrovské místnosti, obrovských hal, k tomu je tam nádherně čistá voda. Působí to monumentálně, člověk si připadá úplně malinký a je to moc zajímavé, takové tajuplné, protože plavete do těch temných chodeb,“ vysvětluje.

O potápění u nás i v cizině, o tom, jak se v hlubinách nebát a že nikdy není pozdě začít, vypráví Richard Mičan v pořadu Jihočeši. Rozhovor natočila Ivana Šimánková.

Spustit audio

Související