Trénoval jsem v binci, popisuje přípravu na extrémní maraton v poušti Zdeněk Přívratský

23. říjen 2021

Zdeněk Přívratský z Dolního Třebonína měl ke sportu vždycky blízko. Bývalého učitele tělocviku navíc přitahují extrémní disciplíny. Několikrát se například zúčastnil jednoho z nejtěžších běžeckých závodů, písečného maratonu na Sahaře.

„Byla tam předepsaná výstroj a výzbroj. Člověk si prostě na zádech táhne batoh a v něm musí mít všechno. Když přichází na start, čeká ho taková, jak já říkám, technická kontrola. Musí mít spacák, jídlo, pistole, dvě světlice i bezpečnostní prvky,“ vypráví.

Když Zdeněk Přívratský běžel maraton na Sahaře poprvé, jeho batoh na startu vážil deset a půl kila. „Pak jsem to pomalu vychytával. Viděl jsem u profíků, co mají, vylepšoval jsem to. Když jsem tam byl naposled, tak už můj batoh měl jen sedm a půl kila,“ popisuje.

V prvním batohu nesl tři a půl kila jídla na týden, v posledním už jen kilo devadesát. „Vylepšil jsem tu stravu, všechno se dalo vychytat. Ještě jsem si dělal legraci, že při posledním běhu mi zbyla jedna tyčinka, tak jsem ji daroval jednomu pouštnímu děťátku,“ usmívá se.

Čtěte také

Ne každý maraton v poušti dokončí. „Je to hrozně náročný běh. Ten, kdo si špatně připravil nohy, prostě skončil, odešla mu celá chodidla. Lidi se vraceli domů jenom ve fáčích. Já jsem to nějak vycítil a  trénoval jsem opravdu v binci. Neběhal jsem někde po asfaltu, ale ve sněhu, po klackách, v mokru a nohy si zvykaly. Když jsem se vrátil, měl jsem maximálně dva puchýřky,“ prozrazuje.

Velkou roli podle něj ale hraje i psychická stránka věci. „Když se objeví fata morgána nebo je ráno pět stupňů a na trati potom padesát, tak to spousta lidí nezvládne, ať to je profík, nebo amatér. To se prostě stávalo,“ dodává.

Své sny si absolvent pedagogické fakulty v Českých Budějovicích a bývalý učitel tělocviku plnil i jinde. Byl na Borneu, v Himalájích i Japonsku. Všude podával vynikající sportovní výkony, mnohdy do roztrhání těla. Ale tělo se velmi důrazně přihlásilo a řeklo stop, a tak Zdeněk Přívratský musel zvládnout zase jiný boj.

Celý rozhovor se Zdeňkem Přívratským si poslechněte v cyklu Jihočeši.

Spustit audio

Související