Kaki je hvězdou předvánoční nabídky ovoce. Nepropásněte ho, dá se využít na mnoho způsobů
Na začátek malá hádanka. Vypadá to jako oranžové rajče, voní to po vanilce a chutná jako meloun, broskev a hruška v jednom. Co je to? Královna pozdního podzimu a časné zimy, diospyros kaki, božské nebo Diovo ovoce.
Na náš trh se začalo dovážet ve velkém ze Španělska, protože se již nyní těší velké oblibě. Není divu, sytě oranžová barva zaujme na první pohled a konkurenční pomeranče ještě chvíli počkají. Kaki je totiž sezónní záležitost a měli bychom si ho náležitě vychutnat, než se s Vánoci z trhu vytratí.
Roste na stromu zvaném tomel, který patří do čeledi ebenovitých. V Číně ho pěstují již minimálně dva tisíce let, v současnosti je však rozšířen nejen po celém subtropickém pásu. V posledních letech se tomel začal na zkoušku vysazovat i na jižní Moravě, má podobné nároky jako meruňka. I když v obchodech zpravidla narazíte jen na jednu odrůdu, kaki jich má více než dva tisíce.
Konzumuje se zpravidla v mírně křupavém stavu jako jablko. Nedozrálé plody jsou trpké, přezrálé rychle měknou a hodí se spíše na výrobu marmelád.
Syrové, do kompotu i omáčky
Kaki obsahuje mnoho vitalizujících látek, osvěžuje, omlazuje. Je skvělým zdrojem vitaminů A a C, je velmi bohaté na vlákninu, které obsahuje více než jablka. Toto medově sladké ovoce je také skvělým zdrojem antioxidantů.
Posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové a srdeční potíže. Přispívá také ke zdraví a pevnosti kostí. Díky vysokému obsahu vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen, funguje jako prevence sklerózy a doporučuje se lidem s nemocnými játry a ledvinami. Pomáhá trávit tuky.
Čtěte také
Kaki by rozhodně nemělo chybět v jídelníčku těhotných žen, neboť vitamín A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte. Jako ozvláštnění jídelníčku ho uvítají i malé děti, u nichž pektiny obsažené v dužnině pomáhají regulovat funkci střev. Je bohaté na draslík, obsahuje hořčík, vápník, fosfor, železo, měď a mangan.
Výjimečnost kaki spočívá také v mnoha možnostech zpracování. Lze je konzumovat čerstvé, nakrájené na plátky, které uprostřed zdobí charakteristické oranžové paprsky. Můžete z něj ale připravit i chutný kompot a zavařeninu. Dá se použít do omáček, k ozvláštnění salátů a dezertů, případně k přípravě nápojů. V Rusku nebo Číně se rozpůlené plody zapékají s přírodním cukrem a skořicí jako dezert. Pyré můžete použít i pro přípravu sušenek.
Pokud nechcete kaki konzumovat hned, kupte raději pevnější ovoce a nechte je dojít doma. Zralé plody skladujte v lednici. Snězte je co nejdříve, protože přezrálé kaki brzy rozbředne.
Salát s kaki a kozím sýrem
Připravíme si jedno kaki, saláty lollo rosso a lollo biondo (mají kudrnaté listy), polníček, tymián, kozí sýr, ořechy, sůl a olivový olej.
Čerstvé saláty lehce omyjeme a natrháme. Kaki osmahneme na olivovém oleji s tymiánem a poté společně s kozím sýrem a ořechy přidáme k salátu. Dochutíme olivovým olejem a solí.
Muffiny s kaki
- 250 gramů čerstvých kaki
- 1 šálek polohrubé mouky
- 1 šálek celozrnné mouky (preferujte bezlepkovou verzi)
- 1/3 šálku javorového sirupu
- ¼ šálku olivového, nebo avokádového, nebo kokosového oleje
- ¼ šálku žlutých rozinek
- ¼ šálku rozinek bez semínek
- 1 lžička jedlé sody
- 110 gramů nasucho opražených pekanových, nebo vlašských ořechů
- 2 celá velká vejce
- ¼ lžičky mletého nového koření
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ šálku vody
- 1 lžička prášku do pečiva
Rozinky necháme nasáknout ve vodě. Troubu předehřejeme na 190 stupňů.
Pomocí šlehače rozmícháme dohladka dužinu z kaki, sirup, vejce, olej, koření, prášek do pečiva a jedlou sodu. Přendáme do mísy, přidáme mouku a vařečkou lehce promícháme.
Vodu z rozinek slijeme do směsi na muffiny. Přidáme rozinky a ořechy, jemně vmícháme, aby byly rovnoměrně rozložené v těstě. Nepřemíchejte!
Těsto na plechu rozdělíme na muffiny (důlky plníme ze tří čtvrtin). Pečeme, dokud nebude těsto upečené, asi 12 až 14 minut (vpíchněte doprostřed špejli, musí zůstat po vyjmutí suchá).
Čatní z kaki
- 2 kilogramy kaki
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 červené cibule
- 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 červená kapie
- 200 mililitrů ananasového džusu
- 100 mililitrů vinného octa‘
- 4 lžíce kokosového cukru
- 1,5 lžičky garam masaly
- špetka chilli
- špetka soli
- hrst ořechů
Kaki oloupeme a nahrubo nakrájíme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a necháme ji na tuku zesklovatět. Přidáme zázvor a na malé kostičky nakrájenou kapii, restujeme 2 minuty.
Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Zastříkneme octem a necháme ho odpařit. Nakonec vložíme kaki a vaříme další minutu.
Zalijeme džusem, přidáme koření a lehce osolíme. Vaříme asi 30 minut, dokud se tekutina neodpaří. Odstavíme z ohně a smícháme s ořechy.
Související
-
Plody goji se už tisíce let doporučují pro dlouhý život, ostrý zrak a lepší plodnost
Názvy goji a kustovnice čínská se v praxi běžně zaměňují a jsou jimi myšleny sušené plody oranžové až červené barvy, které jsou plné semínek a poslouží jako zdravá svačina.
-
Biblická myrha pomáhá i dnes, využívá se v kosmetice a dokonce brzdí růst nádorů
Myrha je známá jako jeden z darů Tří králů Ježíškovi. V Bibli je o ní ale celkem 152 zmínek. Užívala se totiž jako koření, přírodní lék a také prostředek k očistě mrtvých.
-
Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí. Ovoce pomáhá proti chorobám srdce i nádorům
Již známý farář Sebastian Kneipp doporučoval jablka jako pokrm krvi prospěšný. Jsou nejtypičtějším ovocem našich zahrad a přitom i pravděpodobně nejlepším na konzumaci.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka