Jehněčí pečeně od protinožců a dušené jehněčí

Jehněčí maso jedí Češi velmi málo, ale je to škoda. Řada studií totiž svědčí o tom, že toto maso je snadno stravitelné a vysoce kvalitní. Na jihu Evropy se jehněčí a telecí maso přednostně podává dětem a seniorům. To vychází z hlubokých tradic a poznání, jak dietní a dobré toto maso je.

Jehněčí pečeně od protinožců

Očištěnou a vykostěnou jehněčí plec protkněte snítkami rozmarýnu a plátky česneku, osolte a zprudka ji opečte v rozpáleném oleji ze všech stran. Potom ji vložte na základ opečené kořenové zeleniny spolu s cibulí a česnekem.

Podlijte odvařeným výpekem z pečených jehněčích kostí, přidejte máslo a vše přikryté velmi zvolna pečte při 110 stupních.

Měkké maso vyjměte, zabalte do alobalu, aby neosychalo, a výpek spolu se zeleninou vysmahněte na tuk. Poté přidejte trochu vývaru nebo vypečené šťávy a vše rozmixujte se solidním kouskem syrového másla. Vzniklou šťávu pak nalijte na předehřátý talíř, přidejte plátky masa a přivoňte snítkou bylinek.

Na pečení se hodí jehněčí kýta, plec a hřbet. Ostatní maso můžete připravit jako dušené.

Francouzské dušené jehněčí

Stejnoměrné kousky jehněčího masa zprudka opečte na rozpáleném oleji spolu s cibulí. Když se vše opéká, přidejte jemně nastrouhaný celer a nahrubo pokrájený česnek. Opět vše osmahněte a poté podlijte vývarem z jehněčích kostí a odřezků a trochou bílého vína.

Duste velmi zvolna pod poklicí. Jehněčí maso je velmi jemné, a tak nepotřebuje dlouhou přípravu. Když je téměř měkké přidejte kousky řapíkatého celeru, nudličky mrkve, popřípadě i kedlubny a vše pak dotáhněte tak, že zelenina zůstane pevná a uvnitř křupavá.

Vydušeninu zjemněte smetanou, případně zahustěte odvařením a vše nakonec doplňte posekanou čerstvou majoránkou. Podává se s bílými fazolemi a chlebem.

Dušené jehněčí maso, vaření, jídlo

Irské dušené – Irish Stew

Zpravidla se takto připravuje skopové nebo jehněčí maso, ale stejným způsobem je možné upravovat i drůbež, hovězí maso a další.

Na pánvi nejprve rozpečte kvalitní slaninu, tu odložte stranou a na vypečeném tuku pak opečte maso nakrájené na plátky nebo kousky. Opečené maso taktéž dejte stranou a výpek zalijte trochou vody a vše důkladně odvařte.

Pak do kastrolu či pekáče naskládejte vrstvu cibule, na ní položte plátky brambor, nasypte trochu pórku a plátky mrkve, případně i celeru. Vše trochu osolte a pak poklaďte rozpečenou slaninou. Na ní naskládejte maso, opět osolte, okořeňte trochou tymiánu a několika zlomky bobkového listu a dejte další vrstvu slaniny, pak kořenové zeleniny, pórku, cibule a brambor.

Vše nakonec trochu osolte a zalijte výpekem, navrch dejte pár plátků másla. Vložte do trouby a zvolna vše přikryté duste asi dvě hodiny. Pak už jen pokrm neste na stůl - příloha i maso v jednom hrnci, to je typicky irské.

autor: Petr Stupka

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.