Jako malý kluk se zamiloval do varhan, teď Jakub Šafr baví posluchače hlavně v rytmu swingu

29. prosinec 2019

Už odmalička fascinovala Jakuba Šafra hudba. Jako malý kluk toužil hrát na varhany a sám požádal rodiče, aby ho přihlásili do hudební školy. Brzy se ukázalo, že má veliký hudební talent.

Na úplný počátek své lásky k hudbě si rodák z Českých Budějovic vzpomíná. „Je to takový můj střípek asi z pěti let. Z toho věku si člověk moc nepamatuje, ale já mám tohle úplně zaryto stojím před televizí a tam nějaký varhaník vyluzuje nádherné zvuky na varhany. Mně to úplně fascinovalo, koukal jsem na to s vytřeštěnýma očima. Pak jsem začal svým rodičům, stále říkat, že chci také hrát na varhany a být muzikant,“ vypráví.

Rodiče tedy nakonec skutečně Jakuba Šafra do hudební školy přihlásili. „Já jsem chtěl hrát hned na ty varhany, které jsem viděl v televizi, ale to nešlo, tak jsem chodil na přípravku a potom na klavír, že tím začneme,“ vysvětluje.

Hned v prvních letech se projevil jako velmi muzikální dítě a stal se oblíbencem učitelů v hudební škole. „Po pár letech jsem si skutečně jako druhý obor přibral varhany a dva roky na ně v budějovické hudebce hrál,“ dodává v rozhovoru, který vznikl pro pořad Jihočeši.

Čtěte také

S redaktorkou Ivanou Šimánkovou se Jakub Šafr sešel po koncertě Swing Tria Avalon v Kabaretu U Váňů v Českých Budějovicích, který byl jako obvykle dlouho dopředu beznadějně vyprodaný. Hudebník ve skvělé náladě, bez nejmenších známek únavy, ochotně odpovídal na otázky.

Vyprávěl o tom, jak je šťastný mezi studenty pražské konzervatoře, jak je učí nejen profesní dokonalosti, ale snaží se jim vštípit, že vzdělaný člověk by měl být i ušlechtilý a spravedlivý, dotkl se i hlediska principu mravního. 

Jakub Šafr působil několik let i ve slavných Melody Makers Ondřeje Havelky. Velký úspěch mělo jeho aranžmá a hudební nastudování představení V rytmu swingu tančí srdce mé, bělošská varianta jazzu, ale hlavně tanec, zábava a naděje – to je swing! Hrálo se v Národním divadle v Praze mnoho let a stále bylo vyprodané.

Spustit audio

Související