Richard Šeda hraje na neobvyklý historický nástroj cink, spolupracuje i se zahraničními soubory

26. prosinec 2019

„Možná na tom něco je, že cink je jeden z nejobtížnějších nástrojů, alespoň na začátku výuky to, myslím, platí. Proto je cinkistů dost málo,“ přiznává Richard Šeda, který tento historický dechový nástroj ovládá.

Můžeme popsat, encyklopedicky pojato, že tělo nástroje s kónickým vnitřním otvorem má zakřivený nebo přímý tvar, je opatřeno tónovými dírkami uspořádanými jako například u flétny, zvuk se však tvoří v malém nátrubku. Cink je tedy vlastně křížencem žesťového a dřevěného dechového nástroje.

Čtěte také

Richard Šeda pochází z Dačic, v roce 1996 dokončil studium hry na trubku na konzervatoři v Českých Budějovicích. Ve hře na cink mu velmi pomohla péče virtuózní francouzské cinkenistky Judith Pacquier, s jejímž souborem dnes účinkuje.

Z dalších zahraničních souborů, s nimiž Richard Šeda hojně spolupracuje, můžeme jmenovat například Concerto Copenhagen a operní projekt v Královské opeře v Kodani v roce 2009 pod vedením Larse Ulrika Mortensena. Je také často zván do Rakouska a hraje s předními domácími soubory v oblasti staré hudby.

Již dvanáct let vede vlastní ansámbl s názvem Capella Ornamentata, který se zaměřuje na hudbu 16. a 17. století. Zároveň v Dačicích v základní umělecké škole vyučuje hru na zobcové flétny a trubku a je spoluzakladatelem a hudebním dramaturgem festivalu barokních umění Dačické barokní dny.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související