Jakmile se na svatbě uvolní atmosféra, nevěsta se může převléknout. Ženich by ale měl zůstat v saku

29. září 2018

Svatby v moderní době mohou mít různou podobu, někdy se liší více, někdy jen v drobnostech, ale zůstává také řada pravidel etikety, která bychom měli stále zachovávat. Připomíná je odbornice Alena Špačková.

Svatební dary mohou novomanželé během hostiny rozbalit všechny, mohou sáhnout namátkově jen po třech, nebo nerozbalovat vůbec žádné. Vždy ale za dary poděkují.

Hosté se na typu daru předem domlouvají s matkou nevěsty. „Nezapomeneme připojit písemné blahopřání. Novomanželé pak pošlou poděkování za dary a přiloží hromadnou fotografii jako vzpomínku na tento den,“ připomíná Alena Špačková.

Blahopřání nečtěte, bývá to velká nuda

Neodmyslitelnou součástí svateb je hudba a tanec. První tanec patří novomanželům. Ostatní zpravidla udělají kolo a nevěsta se ženichem tančí. Následuje tanec věnovaný rodičům.

V tuto chvíli se atmosféra uvolňuje, ale muži by si neměli svlékat sako. „Na rozdíl od nevěsty, která může úplně převléknout šaty, muž by měl zůstat pořád stejně upravený v obleku,“ říká Alena Špačková.

Ta také během svatebního dne příliš nedoporučuje číst blahopřání. „Bývá to velká nuda, je mnohem výhodnější vymyslet jiný program, věnovat se tanci a konverzaci,“ myslí si.

Pokud svatebčané odcházejí, měli by se vždy rozloučit. Pouze nevěsta se ženichem se mohou vytratit po anglicku. „Doporučuji všem odcházet ze svatby dřív. Je pořád lepší odejít dřív než pozdě. Je totiž škoda, abychom si z toho krásného slavnostního dne nic nepamatovali,“ dodává Alena Špačková.

Dobrým zvykem je rozdávat výslužky. „Maminky ale nemusí propadat depresi, že je potřeba napéct nepřeberné množství koláčů. Hosté mohou dostat třeba láhev vína, i to je výslužka. Žijeme v moderní době, můžeme přizpůsobovat tradici moderním zvyklostem,“ komentuje Alena Špačková.

Spustit audio

Související