Nevěsta je na svatbě nejdůležitější, žádná jiná dáma ji svým oblečením nesmí zastínit

4. září 2018

Zorganizuj si to tak, aby se to tobě líbilo. To je podle odbornice na etiketu Aleny Špačkové základní pravidlo při pořádání svatby. Etiketa se do jisté míry může upravovat a právě při svatbách se to často stává.

Hlavní slovo mají ženich a nevěsta, ne rodiče ani kdokoli jiný. „Pravda je, že ženich se částečně přizpůsobuje nevěstě, na rozdíl od jiných situací, a to v oblasti oblečení. Nevěsta má přednostní právo ve volbě oblečení a stylu svatby,“ dodává Alena Špačková.

Pozvánka na svatbu může být velice klasická i moderní. Důležité ale je, abychom rozlišili pozvánky pro ty, které zveme jenom na obřad, a pro ty, které zveme ke stolu. „Když posíláme pozvání ke stolu, vložíme do obálky ještě kartičku s pozvánkou ke svatebnímu stolu,“ upřesňuje odbornice na etiketu.

Sdělte předem hostům, jaký bude styl svatby

S těmi, kdo přijdou ke svatebnímu stolu, bychom se navíc měli spojit telefonicky a sdělit jim, v jakém stylu svatba bude. „Souvisí to hlavně s oblečením. Předejdeme nedorozuměním, když dáme najevo, jak si představujeme oblečení účastníků,“ připomíná Alena Špačková.

Dříve nebylo co řešit, obřad se konal ve svatební síni, ženich měl tmavý oblek a nevěsta bílé šaty. Dnes je možností více a ani bílá barva šatů není závazná. „Varuji ale před černou, existují pověsti, že když bude mít nevěsta černé šaty, přivolává si neštěstí. Každopádně nevěsta má být nejkrásnější, žádná dáma ji nesmí zastínit, to bychom měli mít na mysli, když jsme v roli hosta,“ zdůrazňuje odbornice na etiketu.

Oficiální zasnoubení opět přichází do módy, do roka by měla následovat svatba

Zasnoubení

Velkou událostí, která se dotkne nejspíš každého z nás, je svatba. Buď ji sami organizujeme, když vstupujeme do manželství, nebo se účastníme jako hosté. I zde platí řada pravidel, kterým se budeme věnovat v několika dílech Návodu na etiketu.

V současné době snoubenci hodně přemýšlejí o místě svatebního obřadu, často volí místa spojená s nějakým zážitkem. „Obřady mohou být na moři i na skalách, je to určitá romantika, ovšem měli bychom brát ohled na hosty. Pokud zveme starší lidi, měli bychom jim dopředu zařídit odvoz na hůře dostupné místo,“ dodává Alena Špačková.

Ženich a nevěsta přizpůsobují své oblečení místu obřadu. Například při svatbě na louce nevěsta může mít kratší šaty a boty bez podpatku. Když ženich nechce kravatu, nemusí ji mít, ale musí to oznámit všem pánům, aby se zařídili stejně.

Naopak pokud je styl svatby hodně slavnostní a ženich obleče frak s černou vestou, všichni ostatní pánové by také měli mít frak.

Spustit audio

Související