Pokud u oltáře řekne jeden ze snoubenců ne, třeba i omylem, obřad okamžitě končí a je neplatný

15. září 2018

Ke svatebnímu obřadu přichází jako první ženich se svou matkou, jako poslední nevěsta se svým otcem. Ostatní z průvodu se posadí, za ženichem jsou místa určená pro jeho rodinu, za nevěstou místa pro její rodinu.

Samotný obřad zahajuje přítomný matrikář, který představí oddávajícího a snoubence. Oddávající pronáší řeč.

Oba snoubenci pak musí odpovědět na otázku oddávajícímu ano. „Pokud se spletou a jeden z nich řekne ne, obřad okamžitě končí a je neplatný,“ upozorňuje odbornice na etiketu Alena Špačková. Poté mohou snoubenci ještě pronést vlastní slib, hodí se to především při obřadech v přírodě.

Pro nevěstu, maminky, dámy v doprovodu. Na květinách na svatbě nešetřete

Svatba, nevěsta, družičky, kytice

Nevěsta má mít něco starého, protože ctí tradice, něco nového, protože začíná novou etapu v životě, něco půjčeného od osoby, která je šťastně vdaná, aby štěstí přešlo na ni, a něco modrého, protože modrá barva značí v této souvislosti lásku, věrnost a spolehlivost.

Po výměně prstýnků a prvním manželském polibku se novomanželé zapíší se do listin a oddávající a matrikář jim pogratulují. Pak přicházejí gratulovat svatební hosté, kdo se neúčastní hostiny, dává i dary.

Zvaní hosté se přesouvají na hostinu. „Pokud je novomanželům líto, že nemohou všechny účastníky obřadu pozvat k hostině, tak mohou po obřadu všem nabídnout skleničku šampaňského a svědek může pronést přípitek,“ doporučuje Alena Špačková.

Když ženich a nevěsta odcházejí z místa obřadu, svatebčané opět vytvoří špalír, družičky mohou sypat okvětní lístky pod nohy. Je také prostor na tradiční zábavné rituály jako chomout nebo koule na noze. Poté nevěsta s ženichem už jedou na hostinu ve stejném autě.

Spustit audio

Související