Hana Hosnedlová: To za našich mladých let...

16. červen 2023

Moje babička, a jak jsem časem zjistila, nejen ta moje, pronášela často takovou navyklou kritickou připomínku týkající se nějaké novinky, stylu života nebo chování mladých lidí. Zněla stále stejně: To za našich mladých let nebylo.

Někdy to mělo charakter odsuzující, jindy jen konstatující a rezignující. Při každé takové příležitosti jsem si jako holka říkala, že já taková nikdy nebudu!

A vidíte – nikdy neříkej nikdy! Přešly roky a já si tuhle formulku říkám stále častěji... Všechno kolem se mění, a to pořád rychleji a převratněji. Někdy k lepšímu, někdy k horšímu...

Obdivuji stále strmější růst techniky, zejména elektroniky a už se ani nesnažím udržet krok se všemi těmi novinkami, o kterých bych před pár roky přemýšlela jako o science-fiction.

Dnešní mladí se snad už narodili s dalším mozkovým centrem zaměřeným výhradně na tyto záležitosti. Vzpomínám si, jak mi před lety tříletý vnuk ukazoval, jak spustit video. Dneska, když mi vysvětluje všelijaké záludnosti na počítači nebo mobilu, mám pocit, že se mezitím naučil svahilsky, protože mu vůbec nerozumím.

Nechytám se a občas mne proto přepadá beznaděj. Nedávno nám ve vlaku asi tak šestiletý klučina ukazoval, jak si ve voze bez průvodčího zakoupit na automatu jízdenku, podobně jsem zápasila s otevíráním WC v parku na kartu.

Pravda je, že životní styl vás prostě donutí přizpůsobit se, anebo pak zapojit děti, vnoučata, prostě mladé... A tehdy mi stále naléhavěji přichází na mysl kdysi nenáviděná babiččina průpovídka...

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: U Váňů

    Odjakživa obdivuji vytrvalost, nadšení a obětavost. A tyhle vlastnosti bych bez váhání připsala lidem z českobudějovického Kabaretu U Váňů, který funguje už přes 30 let.

  • Hana Hosnedlová: Měsíc lásky

    Máj je měsícem lásky. Malá vnučka mojí známé však květen povýšila na měsíc lásky ke všemu a ke všem!

  • Hana Hosnedlová: Cirkus

    Cirkus mne přitahoval už od dětství. Možná, že to bylo tou vůní exotiky... Stával pravidelně na travnatém plácku přes silnici od našeho předměstského domu.