Hana Hosnedlová: Cirkus

8. květen 2023

Cirkus mne přitahoval už od dětství. Možná, že to bylo tou vůní exotiky... Stával pravidelně na travnatém plácku přes silnici od našeho předměstského domu, takže když přijel, trávila jsem s dalšími dětmi každou možnou volnou chvilku v jeho ležení.

Nakukovali jsme tajně do šapitó, kde v manéži trénovali artisti, nosili jsme jablka a zbytky chleba koním a dalším zvířatům, která k cirkusu patřila.

Cirkusácké děti vždy na těch pár týdnů pobytu chodily s námi do školy a my se předháněli ve snaze se s nimi skamarádit, podívat se do zázemí cirkusu nebo přímo do obytných maringotek.

Většinou se ti kluci a holky podíleli také na chodu cirkusu, ať už přímo v manéži, v pokladně nebo jako pomocníci u zvířat... A my byli přesvědčení, že mají zlé rodiče, když je nutí denně pracovat a trénovat, nebo když nás jednou otec našeho kamaráda z cirkusu naštvaně vyhodil z maringotky, protože si chtěl jít zdřímnout.

Ale byli jsme u vytržení z kousků, které předváděli artisti na hrazdě, s obručemi nebo s hořícími kužely. Ani jsme nedýchali, když do manéže vběhli nazdobení koně nebo dokonce slon, medvěd či zebra... Byl to prostě jiný, přitažlivý svět.

Moji rodiče mi vyprávěli, že jsem se dokonce jako malá chystala s cirkusem utéct. Už prý jsem měla připravený sbalený kufřík. Když jsem ale přišla na plácek, cirkus byl už pryč – zbyl po něm jen vydupaný kruh trávy se zbytkem pilin a ve vzduchu pach zvěřince...  

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Holubi

    Sedím si takhle na lavičce u kašny na hlavním budějovickém náměstí, vystavuji tvář zatím zubatému sluníčku a koutkem oka pozoruji holuby. Jsou krotcí a dá se říct, že drzí…

  • Hana Hosnedlová: Audioknihy

    Jsem sice příznivkyní klasických papírových knih, miluju vůni tiskařské černě, ale chápu, proč mladší generace vyhledávají i jiné formy setkání s knihou.

  • Hana Hosnedlová: Kniha

    Březen je měsícem knihy a já bych vám ráda v této souvislosti představila jednu nevšední publikaci s názvem Jihočeské osobnosti známé a méně známé