Hana Hosnedlová: Audioknihy

19. duben 2023

Jsem sice příznivkyní klasických papírových knih, miluju vůni tiskařské černě, ale chápu, proč mladší generace vyhledávají i jiné formy setkání s knihou.

Populární jsou poslední dobou hlavně audioknihy. Na to jako jedna z prvních zareagovala Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích.

Už nějaký ten týden totiž nabízí půjčování audioknih on-line, a to ve spolupráci s firmou Palmknihy.cz. Pro registrované čtenáře knihovny, čili držitele čtenářského průkazu, je tato nadstandardní služba zdarma. Je však nutné založit si konto čtenáře.

Délka výpůjčky pro každý titul je 31 dnů. Po uplynutí této doby se audiokniha automaticky znepřístupní. Vybírat tituly lze z nabídkového katalogu knihovny podle čtenářských zálib – od dětských knih přes žánrové tituly až po speciální publikace. Maximálně dvě knihy najednou.    

Musím přiznat, že audioknihy mne lákají stále víc – je to totiž mimo jiné i možnost, jak smysluplně vyplnit plonkový čas třeba při čekání na poště nebo u lékaře nebo si zpříjemnit rutinní práci jako je třeba mytí nádobí. 

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Kniha

    Březen je měsícem knihy a já bych vám ráda v této souvislosti představila jednu nevšední publikaci s názvem Jihočeské osobnosti známé a méně známé

  • Hana Hosnedlová: Cyklisté na chodníku

    Vždycky jsem cyklistům fandila. Považovala jsem jízdu na kole nejen za nenáročnou sportovní disciplínu, přístupnou většině, ale zároveň za ekologicky šetrný způsob dopravy.

  • Hana Hosnedlová: Spacáky

    Možná se téma spacáků bude zdát v tuhle dobu ne příliš aktuální, ale spousta lidí tento vynález používá celoročně. Včetně mne. I když je mi ve spacáku zima leckdy i v létě.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.