Hana Hosnedlová: Cyklisté na chodníku

9. březen 2023

Vždycky jsem cyklistům fandila. Považovala jsem jízdu na kole nejen za nenáročnou sportovní disciplínu, přístupnou většině, ale zároveň i za ekologicky šetrný způsob dopravy.

Pravda je, že v posledních letech se počet příznivců bicyklů znatelně rozrostl a přibyli i lidé, kteří vyměnili vlastní pohon za elektrickou baterii. Navíc nemusíte být ani přímými majiteli tohoto přepravního prostředku, díky placené aplikaci v mobilu si totiž můžete takzvaná sdílená kola vypůjčit ledaskde po republice. U nás v Budějovicích třeba hezky růžová.

Méně už se mi líbí současné chování některých příslušníků tohoto cechu. Chápu sice, že ačkoliv jsou podle zákona účastníky silničního provozu, na silnici se jim moc nechce. Zejména v době husté dopravy.

Tudíž bych i tolerovala, že se přesunou na pohodlnější chodníky. Jenomže mnozí si v prostoru vyhrazeném chodcům vynucují průjezd silným zvoněním, ale i hrubými průpovídkami nebo ohrožující rychlou jízdou.

Zažila jsem i to, že maník jedoucí na kole po chodníku, měl na řídítkách přivázaného psa, který se nebezpečně pletl chodcům pod nohy. Nejsem nijak zvlášť útlocitná, ale když neomalený cyklista sprostě seřval starou paní, která se nestačila běžícímu psovi vyhnout, neměla jsem daleko k tomu, abych ho z toho kola srazila.

Nejsem si ale jistá, jak dalece by mne podpořili ostatní chodci okolo. Třeba bych se dočkala konstatování, že nesnášenlivá důchodkyně hrubě napadla mladého cyklistu...

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Spacáky

    Možná se téma spacáků bude zdát v tuhle dobu ne příliš aktuální, ale spousta lidí tento vynález používá celoročně. Včetně mne. I když je mi ve spacáku zima leckdy i v létě.

  • Hana Hosnedlová: Telefonní budky

    Telefonní budky, které se nacházely v každé obci, na ulicích či nádražích, se díky mobilům staly naprosto nepotřebné. Jejich počet se postupně snižoval, až zmizely úplně.

  • Hana Hosnedlová: Seriály

    Také jste si všimli, jak moc se v televizních programech poslední dobou rozrostly seriály? Každou chvíli přibude nový, ačkoliv jich spousta ještě běží.