Hana Hosnedlová: U Váňů

29. květen 2023

Odjakživa obdivuji vytrvalost, nadšení a obětavost. A tyhle vlastnosti bych bez váhání připsala lidem z českobudějovického Kabaretu U Váňů, který funguje, a to velice dobře, už víc než tři desítky let.

Svým způsobem je to vlastně unikum – protože kabaretní scénou, a to se skutečnými kankánovými tanečnicemi, se může pochlubit opravdu jen málokteré město.

Oním příslovečným tmelem a zároveň i hnacím motorem zdejšího souboru je Eda Váňa, jehož zásluhou bylo na zdejší kabaretní scéně uvedeno například už třicet her z dílny slavného divadelníka a zakladatele divadla Semafor Jiřího Suchého.

Ta poslední, dubnová, se jmenovala Levandule. Celkově bylo ovšem těch premiér daleko víc – dohromady 73. A co víc – Eda Váňa vstupuje do hraných pořadů i jako režisér a autor – jednak při úpravách představení na míru zdejšímu prostředí a složení souboru, jednak texty písniček a vtipných básniček, kterými je celá hra proložená. Podílí se rovněž na hudební stránce a také hraje a zpívá.

Pro kabaretní soubor pak dovede nejen udržet ty, kteří s ním vstupují na pódium už řádku let, ale i získávat nové talenty. A to je mu dneska už více než osmdesát! Nezaslouží si ono klasické smeknutí klobouku? Já tedy určitě smekám …

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Měsíc lásky

    Máj je měsícem lásky. Malá vnučka mojí známé však květen povýšila na měsíc lásky ke všemu a ke všem!

  • Hana Hosnedlová: Cirkus

    Cirkus mne přitahoval už od dětství. Možná, že to bylo tou vůní exotiky... Stával pravidelně na travnatém plácku přes silnici od našeho předměstského domu.

  • Hana Hosnedlová: Holubi

    Sedím si takhle na lavičce u kašny na hlavním budějovickém náměstí, vystavuji tvář zatím zubatému sluníčku a koutkem oka pozoruji holuby. Jsou krotcí a dá se říct, že drzí…

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.