Zeleninový základ pro polévky
Pokud chcete urychlit přípravu polévek, mějte v lednici připravený zeleninový základ ve sklenicích. Jak ho připravit, poradila Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně, kterou znáte z pořadu Přírodní lékárna.
Suroviny:
svazek libečku
sůl
cibule
mrkev
česnek
celer
máslo
případně i květák, celer, petržel
Libeček posekáme na menší kousky a zeleninu nastrouháme nahrubo. Celou směs lehce osolíme a podusíme na másle do křehkého změknutí. Ještě horké plníme do skleniček, které po uzavření obrátíme dnem vzhůru.
Skladujeme v chladničce. Z tohoto základu snadno připravíme chutnou polévku. Například několik lžic zaprášíme hraškou na zahuštění polévky a dál pracujeme podle dalších receptů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://budejovice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://budejovice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.