Zeleninový základ pro polévky

Pokud chcete urychlit přípravu polévek, mějte v lednici připravený zeleninový základ ve sklenicích. Jak ho připravit, poradila Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně, kterou znáte z pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
svazek libečku
sůl
cibule
mrkev
česnek
celer
máslo
případně i květák, celer, petržel

Libeček posekáme na menší kousky a zeleninu nastrouháme nahrubo. Celou směs lehce osolíme a podusíme na másle do křehkého změknutí. Ještě horké plníme do skleniček, které po uzavření obrátíme dnem vzhůru.

Skladujeme v chladničce. Z tohoto základu snadno připravíme chutnou polévku. Například několik lžic zaprášíme hraškou na zahuštění polévky a dál pracujeme podle dalších receptů.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.