Zdena Kolářová: Jak jsem natáčela s Gottem

5. říjen 2021

Byla jsem někdy v roce 1990 coby redaktorka budějovického rozhlasu na jedné velké akci v rakouském Freistadtu, kde jako VIP host účinkoval i Karel Gott.

„Jdem s ním něco natočit, ne?“ řekla mi tlumočnice, Češka, která léta žila v Rakousku. „Já mám natáčet s Gottem, ty ses zbláznila?! Měla jsem jeho  plakát v dětským pokojíčku a teď ho tady mám mírniks týrniks votravovat?“

„Jaký votravování, uděláš mu reklamu, každej zpěvák v Rakousku by byl rád, že se o něm mluví,“poučila mne, jak to chodí v kapitalismu.

Gott měl schůzku s vídeňskou televizí, moc se mu do dalšího rozhovoru nechtělo, ale nakonec řekl, že až bude hotov, mám se připomenout. Vídeňákům naštěstí došly baterie v kameře a já jsem s tlukoucím srdcem natočila s Mistrem krátký rozhovor.

Byla jsem už velká holka, ale když jsem vypnula magnetofon, třásla se mi kolena. Pak jsme se s ním setkaly ještě na náměstí, kde běžel program. Stál pod schůdky na jeviště.

Zkoumaly jsme shora, jestli si barví vlasy. Myslely jsme si s kolegyní, že jsme zcela nenápadné a že nás nevnímá, protože se podepisoval divákům, když se náhle ozvalo: „Ne, dámy, vlasy si ještě nebarvím. Vadilo by vám to?“ zasmál se božský Kája.

Ne, nevadilo, řekla jsem servilně a byla to i pravda. Když celá léta, každý večer, koukáte do očí svého plakátového idolu, odpustíte mu všechno.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Ježíš

    Měla jsem velmi hodného dědu. Byl zámečník, ale měl také mnoho  talentů. Jedním z nich byl talent výtvarný. Pokaždé, když ho babička přeúkolovala, začal malovat.

  • Zdena Kolářová: Rodičovství

    V naší rodině byla základním krédem povinnost a práce, takže nějaké fintění se moc neprovozovalo. Veškerá péče o tělo se skrývala v plechové krabičce s obrázkem konvalinek.

  • Zdena Kolářová: Jména

    Slyšela jsem, že jedna americká filmová hvězdička dala dceři jméno Antarktida. Myslela jsem, že vrcholem bláznovství je Dakota, název dvou států, označení letounů i lodě.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.