Zahřívací zeleninové thé, pečínka z divočáka a fazolové krokety

Kulinář Petr Stupka tentokrát vybral pro posluchače Kuchařského čarování jídla, která se podle něj hodí do podzimního menu. Začnete zahřívacím zeleninovým thé, pak servírujte fazolové krokety a nakonec pečínku z divočáka se zelím a jablíčky.

Zahřívací zeleninové thé

Jedná se o čistý zeleninový vývar s kořením. Zahřívací je především čerstvý zázvor, vydatná kořenová zelenina a ozdravná cibule a pórek. Aby se vše rychle vyvařilo, je dobré zeleninu nastrouhat či drobně pokrájet. Pak už příprava thé (čaje) trvá jen 15 minut - uvařit, scedit, nalít do šálků a podat hostům.

Fazolové krokety

Suroviny:
400 gramů vařených bílých fazolí
200 gramů sýra cihla
100 gramů šunky nebo jiné uzeniny
2 vejce
50 gramů bramborového škrobu
60 gramů jemných ovesných vloček
sůl, směs orientálního koření
100 gramů směsi semínek na obalení
olej na smažení

Vařené bílé fazole semelte nebo rozsekejte, přidejte k nim strouhaný sýr, na malé kostičky krájenou šunku, vejce, rozsekané (jemné) ovesné vločky, sůl, koření na bylinkové máslo a škrob. Důkladně vše promíchejte a nechte asi 20 minut stát v chladu.

Pokud bude těsto i po odležení příliš řídké, přidejte do něho strouhanku a směs zahustěte. Z těsta pak namočenýma rukama tvořte kuličky nebo válečky, obalujte je ve směsi semínek (sezam, len, slunečnice) a smažte zvolna v rozpáleném oleji.

Pečínka z divočáka se zelím a jablíčky

Suroviny:
1 kilogram masa z divočáka
600 gramů kysaného zelí
200 gramů cibule
300 gramů jablek
120 gramů špeku či slaniny
sádlo
sůl, divoké koření
česnek, kmín

Maso z divočáka nakrájejte na malé kousky (jako výpečky). Okořeňte a osolte - sůl, divoké koření semlít, třený česnek a kmín.

Cibuli a špek osmahněte na troše sádla, přidejte pokrájené kysané zelí a nahrubo nastrouhaná jablka, vložte do vymaštěného pekáče. Na vrstvu zelí rozprostřete ochucené maso z divočáka. Pečte nejprve zvolna na 140 stupňů přikryté. Když je maso měkké, dopékejte odkryté na 180 stupňů.

Jako příloha se hodí malé pečené brambory i se slupkou.

Jako dezert doporučujeme k podzimnímu menu mrkvový dortík.