Vstávám denně mezi druhou a čtvrtou hodinou, říká lékař Bohumil Markalous, který se stejně jako jeho předci věnuje mnoha aktivitám

8. duben 2023

„Podle mého názoru prožil ne jeden, ale tři životy najednou,“ říká primář ORL oddělení jindřichohradecké nemocnice Bohumil Markalous o svém dědečkovi. Ten se také jmenoval Bohumil Markalous, ale většina ho bude znát spíš pod jeho literárním pseudonymem Jaromír John.

„Napsal téměř čtyřicet románů a povídek, vedl několik let časopisy Pestrý týden, Bytová kultura a redigoval Lidové noviny. Spolupracoval též s významným architektem Adolfem Loosem, se Sokoly a řadou uměleckých spolků, organizoval výstavy. Patřil mezi naše významné osobnosti v oblastech výtvarné publicistiky, dějepisu umění a estetiky, které též přednášel jako středoškolský i vysokoškolský profesor na fakultách v Brně, Olomouci a jinde. Na sklonku života se věnoval převážně beletrii. Celý život kladl důraz na harmonické dotváření člověka, aby se uměl adaptovat v moderní, často dezorientované civilizaci a aby dokázal korigovat deformace verbální a nevěcné výchovy a kultury,“ vyjmenovává lékař aktivity svého slavného předka.

Rovněž literátův syn, otec Bohumila Markalouse mladšího, lékař Evžen Markalous byl proslulý svou pracovitostí. „Celé noci pročetl, prostudoval, uměl samozřejmě několik jazyků, působil i jako primář interního a psychiatrického oddělení v nemocnici Na Cihlářce v Praze“ vzpomíná Bohumil Markalous na tatínka.

„Spoluzakládal avantgardní spolek Devětsil a vedle toho publikoval odborné lékařské články. Byl stejně jako děd milovníkem umění, dodnes jsou vystaveny jeho fotomontáže v Museu Folkwang v Essenu. Jeho přátelé na něho vzpomínali i jako na fyzkulturníka, když prováděl na různých společenských akcích stojky na rukou,“ dodává.

A jestliže se říká, že jablko nepadá daleko od stromu, o primáři Bohumilu Markalousovi to platí neztenčenou měrou. „Mé životní krédo jsou houževnaté pracovní a literární aktivity, vytrvalostní sportování a kultura s estetikou. Vstávám denně mezi druhou a čtvrtou hodinou, čas mi plyne po sekundách a minutách. Důležitá je tvořivost a všestrannost. Motorem vnitřní sebekázně je pro mne askeze, pragmatizmus, nové a nové vize v osobním i pracovním životě,“ přibližuje své zásady.

Čtěte také

Bohumil Markalous má za sebou 43 let medicínské praxe a v posledních třiceti letech se věnuje především operacím – čtyři dny v týdnu po šesti hodinách.

V 90. letech patřil v našem státě mezi zakladatele a propagátory funkční endoskopické endonazální chirurgie, mikroskopické techniky operací štítné žlázy a stehu přerušených nervů pohybujících hlasivkami. Rovněž se podílel na rozvoji zobrazování vedlejších nosních dutin a lební spodiny výpočetní tomografií (CT) a zavedení těchto metod do klinické praxe.

Své medicínské zkušenosti spolu se vztahem k fotografii a umění převtělil do mnohasetstránkových odborných monografií, vlastně obrazových atlasů. „Neměl bych ale opomenout, že doma máme okolo šesti tisíc knih. K mým oblíbeným patří knihy po dědečkovi. Sám sbírám knihy o fotografii, architektuře, historii staré Prahy, starožitnostech, užitém umění i retro z minulého století, dále o sportu včetně spartakiád, olympiád, horolezectví, extrémních disciplínách. Čtu knihy i od současných autorů, mezi něž náleží Kremlík, Cílek, Klaus, Neff, Hampl, Kuras, Höschl a další. Také mám ve stodole sbírku starých jízdních kol,“ doplňuje s tím, že i u něj je to vlastně jen část z výčtu zájmů, kterým se věnuje.

Celý rozhovor s lékařem Bohumilem Markalousem o jeho životě, rodině a profesi si poslechněte v cyklu Jihočeši online.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související