Trenér musel zůstat doma, mobily jsme ještě neměli, vzpomíná na svou první olympiádu Kateřina Neumannová

18. únor 2023

Dva tituly mistryně světa a šest olympijských medailí, včetně té nejcennější, získala v běhu na lyžích Kateřina Neumannová. Narodila se v Písku, studovala sportovní gymnázium ve Vimperku a trénovala na Šumavě. I když už řadu let žije v Praze, srdcem a duší podle svých slov vždy byla a bude Jihočeskou.

Její život ke sportu nasměrovali rodiče a o osm let starší bratr. „U nás to nebylo o žádném vrcholovém sportu, ale máma učila tělocvik a táta byl sice zubař, ale bylo běžné, že jsme v zimě jezdili o víkendech na Šumavu, na běžky nebo na sjezdovky, v létě zase do loděnice v Písku. Pro mě byl sport životní styl. To, že jsem si vybrala závodní dráhu, bylo jenom moje rozhodnutí, rodiče mě do toho nikdy nenutili, ale sport mi ukázali oni,“ vypráví.

V mládí Kateřina Neumannová podle svých slov navštěvovala téměř všechny písecké sportovní oddíly. „Byl tam tenisový klub, hned vedle něj loděnice. Snad jenom od gymnastiky mě rodiče zrazovali, protože svým založením jsem gymnastka nikdy nebyla. Nejvíc času jsem ale nakonec strávila v lyžařském oddílu na umělém svahu na Hradišti,“ říká.

V posledním olympijském závodě kariéry získala Kateřina Neumannová vytouženou zlatou medaili. V Pragelatu vyhrála běh na 30 km volnou technikou s hromadným startem. V cíli ji vítá dcera Lucie

Od roku 1991 se věnovala běhu na lyžích profesionálně. V roce 1992 jela na svou první olympiádu. V Albertville byla ve svých osmnácti letech nejmladší členkou lyžařské výpravy.

Šlo o jediné olympijské hry, na které ji nedoprovázel její trenér Stanislav Frühauf. „V tu dobu jsem ještě nebyla v pozici, že bych si mohla diktovat, jaký bude realizační tým, do Albertville jsem jela jako úplný zelenáč. Standa uděloval rady lidem ze servisního týmu, byl to takový management na dálku, navíc ještě nebyly mobily, takže jsem mu nemohla ani zatelefonovat pro nějaké rady,“ vzpomíná.

Už na první olympiádě se Kateřina Neumannová neztratila. „Hlavně pětku klasicky jsem už tehdy jezdila velmi dobře. Skončila jsem dvakrát někde kolem patnáctého místa, takže to byl určitě dobrý vstup do světa velkého lyžování, ale přece jenom k těm největším esům jsem ještě měla daleko,“ komentuje.

Čtěte také

Na následujících olympijských hrách v Lilehammeru v roce 1994 skončila nejlépe na šestém místě, v Naganu o čtyři roky později už získala stříbro a bronz. Ze Salt Lake City v roce 2002 přivezla dvě stříbra a zlato vybojovala na své poslední olympiádě v Turíně v roce 2006, k tomu přidala stříbro.

Sportovní kariéru ukončila o rok později. V současné době působí například v pražské Dukle, kde pracuje se sportovci, moderuje rozhovory na rozhlasové stanici Radiožurnál Sport a věnuje se také penzionu na šumavském Zadově.

„Já úplně miluju ty víkendové dny, kdy buď v létě na kole, nebo v zimě na lyžích objedu půlku Šumavy. Vrátím se unavená, dám si pozdní oběd a pak už nemám na práci nic jiného než si zapnout televizi a dívat se nějaký film nebo na sport. Moc si to lenošení užiji, to je pro mě víkend značka, ideál,“ usmívá se.

Celý rozhovor s Kateřinou Neumannovou si poslechněte v cyklu Jihočeši online.

Spustit audio

Související