Vrbovečtí vrabci
Recept na jednoduché masové jídlo, k jehož přípravě potřebujeme jen pár surovin, nabízí autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Osmažte si doma vrbovecké vrabce a ochutnejte je třeba s bramborovou kaší.
- mleté libové hovězí maso
- mléko
- sůl
- pepř
- mrkev
- máslo, nebo sádlo
Do pomletého hovězího masa přidáme tolik mléka, aby se vytvořila pastovitá hmota. Tu podle libosti dochutíme solí, pepřem a nastrouhanou mrkví.
Malou lžičkou tvoříme ze směsi hromádky. Na předehřáté pánvi, kterou je potřeba nejprve vymazat máslem, nebo sádlem, je smažíme z obou stran.
Jako přílohu podáváme bramborovou kaši nebo dušenou rýži s okurčičkami. Šťávu z pečeně použijeme k ochucení kaše či rýže.
Související
-
Moravský vrabec
Moravský vrabec vychází z tradice domácích zabijaček, kdy se v pekáčku pekly odřezky masa čili vrabce. I dnes je to vyhledávaná specialita. Recept připomíná Petr Stupka.
-
Vinařský hovězí guláš
Jižní Morava je vinný kraj, a to se projevuje i v receptu na hovězí guláš, který odsud pochází. Jako inspiraci pro všední i sváteční vaření ho nabízí kulinář Petr Stupka.
-
Bramborový nákyp s okurkovým salátem
Brambory patří mezi nejběžnější suroviny v domácnostech. Využívá je i tradiční jihomoravská kuchyně. Odsud pochází recept na bramborový nákyp, který nabízí Petr Stupka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.