Vratislav Kulhánek pomohl vybudovat největší jihočeskou firmu, pak šéfoval slavné Škodovce

18. leden 2020

Když se do něčeho pustí, tak zásadně jen na plný plyn. Vratislav Kulhánek se smíchem přiznává, že nejvíc si to užíval, když se v 70. letech 20. století jako spolujezdec účastnil závodů s automobilem Škoda 110 R. To ještě netušil, že jednou bude této automobilce sám šéfovat.

Vratislav Kulhánek se narodil v roce 1943 v Českých Budějovicích. Po studiu ekonomie získal nejprve zaměstnání ve stavební firmě v Českém Krumlově, pak se vrátil do rodného města, aby pracoval ve strojírenském podniku Motor.

„Protože jsem byl politicky nespolehlivý, dostal jsem se tam jen díky přímluvě známého. Začal jsem na nejnižší referentské funkci a asi po dvou letech jsem postoupil do výpočetního střediska jako analytik. Po dalších pár letech, když nikdo nechtěl dělat vedoucího zásobování, jsem to mohl převzít já. Po revoluci už jsem se mohl stát náměstkem a odtud jsem to dotáhl na ředitele,“ vzpomíná.

Díky svému nasazení budoval od úplných počátků firmu Robert Bosch v Českých Budějovicích, odkud pak zamířil do křesla předsedy představenstva Škody Auto v Mladé Boleslavi.

Čtěte také

„V roce 1991 jsem začal dávat dohromady v Budějovicích firmu Robert Bosch, na to jsem skoro hrdější než později na Škodovku, protože když jsem tam přišel, bylo nás skoro devadesát, a když jsem odcházel, byla to největší firma v kraji s 1300 zaměstnanci. A právě přes Bosch jsem se dostal do Škodovky,“ dodává.

Ve výčtu jeho manažerských pozic nemůže chybět ani čtyřleté působení v čele Českého svazu ledního hokeje. Sám se však věnoval jinému sportu. „Můj sport byl vždycky volejbal. Od začátku jsem měl život spojený s budějovickou Lokomotivou, hrál jsem dorosteneckou ligu, druhou ligu. Pak jsem běhal i maratony, vyzkoušel rallye, automobilové závody, teď se věnuji chůzi s hůlkami, jízdě na kole, občas jdu na golf,“ prozrazuje.

V roce 2018 Vratislav Kulhánek kandidoval, sice neúspěšně, na prezidenta republiky. Tvrdí, že i ve svém věku se rozhodně ještě pouští do řady zajímavých projektů. Působí v Praze, ale každý týden míří na jih Čech, protože, jak sám prohlašuje, to je přece jeho domov.

Spustit audio

Související