V prvních letech vysílal budějovický rozhlas jen živě, hudební program tak narušilo vytí toulavého psa

14. květen 2020

Vypadá to, že stěžejním hlasem českobudějovického rozhlasu v jeho počátcích nebyl hlas lidský, ale zvířecí. Po letech na to vzpomínal první hlasatel Vladimír Michal v rozhovoru, který se dochoval v archivu stanice.

„Když bývalo ještě studio v podloubí na náměstí, chodil nás tam navštěvovat takový velký toulavý pes dost děsivého vzhledu, ale povahy mírumilovné. Byl naším miláčkem a kamarádem, dostával od nás svačiny a občas nás doprovázel i na reportáže,“ popisuje v nahrávce.

Jednou se ale pes nečekaně objevil u přímého přenosu hudebního programu. „Tehdy se všechno ještě vysílalo živě. Muzikanti, kteří psa neznali, strnuli zděšením, ale statečně hráli dál. Také zpěvačka u mikrofonu zachovala rozvahu, když ji pes soustředěně pozoroval,“ vypráví Vladimír Michal.

„Už se zdálo, že nevzniknou žádné potíže, jenže náhle to psa přestalo bavit a začal do toho přímého přenosu dlouze výt. Zpěvačka ovšem srdnatě zpívala dál, pes vyl a ani při nejlepší vůli už se na tom nedalo nic zachránit. Nepřejte si vědět, kolik jsme tehdy dostali od posluchačů dopisů,“ dodává hlasatel Vladimír Michal.

Čtěte také

Další výraznou osobností českobudějovického rozhlasu byl Josef Martíšek. Ten na stanici působil za normalizace i po sametové revoluci a také jeho vzpomínky zůstaly zachovány díky nahrávkám.

„Stávaly se kdysi v rozhlase věci. V roce 1985 emigroval Waldemar Matuška, samozřejmě následovalo embargo na jeho nahrávky a krátce na to nastal ve studiu poprask. Zazvonil telefon, jak je možné, že hrajeme Matušku. Vypuklo velké pátrání, co se to hrálo, a po Matuškovi ani stopy. Až po hodné chvíli, to už byla šéfovská křesla hodně rozvrzaná, se přišlo na záhadu. Hráli Minnesengři, zpíval Pavel Lohonka a troufl si v určitých polohách mít hlas nápadně podobný Waldovi,“ vypráví.

Díky archivu Českého rozhlasu České Budějovice, který začal vysílat před 75 lety, přežívá i celá řada dalších výrazných hlasů stanice. Nechybí tu například pozdrav největší jihočeské hlasatelské legendy Zdeňka Jecha.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.