Uzenářský salát

Saláty si většinou spojujeme s létem, ale některé se hodí pro zimní období. Kulinář Petr Stupka doporučuje zahřívací salát s kysaným zelím. „Naši prapředkové jedli v zimě kysané zelí pravidelně. Přidávali k němu cibuli, křen a česnek, a tím se chránili před všelikými neduhy v tomto nehostinném čase,“ připomíná.

Ingredience
  • 300 gramů klobásky dle chuti
  • 500 gramů kysaného zelí
  • 60 gramů cibule
  • 30 gramů křenu
  • 40 mililitrů oleje
  • cukr
  • ocet
  • pepř

Jemně nakrájenou cibuli osolte a spolu s olejem ji několik minut šlehejte, nebo promíchávejte, až pustí šťávu.

Potom k cibuli přilijte šťávu z kysaného zelí a vše ochuťte cukrem, octem, případně i solí a důkladně prošlehejte.

Tímto dresinkem pak přelijte překrájené zelí. Přidejte do něj čerstvě nastrouhaný křen a rozpečené klobásky.

Samozřejmě, že můžete použít i jiné druhy uzenin, libovolně je kombinovat a doplňovat. Vedle kysaného zelí lze využít i zelí sterilované a také kombinovat bílé a červené zelí.

Rád do tohoto salátu přimíchávám i spařenou pohanku nebo vařené kroupové perličky.

Mohlo by vás zajímat