Uzenářský salát
Saláty si většinou spojujeme s létem, ale některé se hodí pro zimní období. Kulinář Petr Stupka doporučuje zahřívací salát s kysaným zelím. „Naši prapředkové jedli v zimě kysané zelí pravidelně. Přidávali k němu cibuli, křen a česnek, a tím se chránili před všelikými neduhy v tomto nehostinném čase,“ připomíná.
- 300 gramů klobásky dle chuti
- 500 gramů kysaného zelí
- 60 gramů cibule
- 30 gramů křenu
- 40 mililitrů oleje
- cukr
- ocet
- pepř
Jemně nakrájenou cibuli osolte a spolu s olejem ji několik minut šlehejte, nebo promíchávejte, až pustí šťávu.
Potom k cibuli přilijte šťávu z kysaného zelí a vše ochuťte cukrem, octem, případně i solí a důkladně prošlehejte.
Tímto dresinkem pak přelijte překrájené zelí. Přidejte do něj čerstvě nastrouhaný křen a rozpečené klobásky.
Samozřejmě, že můžete použít i jiné druhy uzenin, libovolně je kombinovat a doplňovat. Vedle kysaného zelí lze využít i zelí sterilované a také kombinovat bílé a červené zelí.
Rád do tohoto salátu přimíchávám i spařenou pohanku nebo vařené kroupové perličky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.