Uzenářský salát

Saláty si většinou spojujeme s létem, ale některé se hodí pro zimní období. Kulinář Petr Stupka doporučuje zahřívací salát s kysaným zelím. „Naši prapředkové jedli v zimě kysané zelí pravidelně. Přidávali k němu cibuli, křen a česnek, a tím se chránili před všelikými neduhy v tomto nehostinném čase,“ připomíná.

Ingredience
  • 300 gramů klobásky dle chuti
  • 500 gramů kysaného zelí
  • 60 gramů cibule
  • 30 gramů křenu
  • 40 mililitrů oleje
  • cukr
  • ocet
  • pepř

Jemně nakrájenou cibuli osolte a spolu s olejem ji několik minut šlehejte, nebo promíchávejte, až pustí šťávu.

Potom k cibuli přilijte šťávu z kysaného zelí a vše ochuťte cukrem, octem, případně i solí a důkladně prošlehejte.

Tímto dresinkem pak přelijte překrájené zelí. Přidejte do něj čerstvě nastrouhaný křen a rozpečené klobásky.

Samozřejmě, že můžete použít i jiné druhy uzenin, libovolně je kombinovat a doplňovat. Vedle kysaného zelí lze využít i zelí sterilované a také kombinovat bílé a červené zelí.

Rád do tohoto salátu přimíchávám i spařenou pohanku nebo vařené kroupové perličky.

Související

  • Zimní saláty našich předků

    V dnešní době si můžeme dopřát nejrůznější zeleninu po celou zimu. Přesto Petr Stupka nabízí inspiraci na saláty ze surovin, které měly k dispozici dávné hospodyňky.

  • Bramborový salát Thayaboden

    Bramborový salát má mnoho variací. Thayaboden je název pro oblast u Znojma, kde roste zvláštní druh okurek. Právě ty se přidávají do originální verze stejnojmenného salátu.

  • Sušenky a placičky pro období půstu

    Půst zakazoval jíst především maso a živočišné tuky. Připravovaly se tak v mnoha obměnách různé sladké a bezmasé pokrmy. Recepty na některé z nich shromáždil Petr Stupka.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.