Uzenářský salát
Saláty si většinou spojujeme s létem, ale některé se hodí pro zimní období. Kulinář Petr Stupka doporučuje zahřívací salát s kysaným zelím. „Naši prapředkové jedli v zimě kysané zelí pravidelně. Přidávali k němu cibuli, křen a česnek, a tím se chránili před všelikými neduhy v tomto nehostinném čase,“ připomíná.
- 300 gramů klobásky dle chuti
- 500 gramů kysaného zelí
- 60 gramů cibule
- 30 gramů křenu
- 40 mililitrů oleje
- cukr
- ocet
- pepř
Jemně nakrájenou cibuli osolte a spolu s olejem ji několik minut šlehejte, nebo promíchávejte, až pustí šťávu.
Potom k cibuli přilijte šťávu z kysaného zelí a vše ochuťte cukrem, octem, případně i solí a důkladně prošlehejte.
Tímto dresinkem pak přelijte překrájené zelí. Přidejte do něj čerstvě nastrouhaný křen a rozpečené klobásky.
Samozřejmě, že můžete použít i jiné druhy uzenin, libovolně je kombinovat a doplňovat. Vedle kysaného zelí lze využít i zelí sterilované a také kombinovat bílé a červené zelí.
Rád do tohoto salátu přimíchávám i spařenou pohanku nebo vařené kroupové perličky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.