Švábské vepřové

Pozvolna dušené, nebo pečené vepřové maso se zeleninou a ječnými krupkami vytvoří unikátní harmonii chuti. Pak už jen stačí k jídlu ukrojit krajíc čerstvého chleba a popřát dobrou chuť.

Ingredience
  • 700 gramů vepřového masa (plecko)
  • 100 gramů cibule
  • 50 gramů sádla
  • 20 gramů česneku
  • 120 gramů kořenové zeleniny
  • 150 gramů růžičkové kapusty
  • 200 gramů středních ječných krupek
  • 15 gramů soli
  • drcený kmín
  • bobkový list
  • pepř černý celý

Krupky důkladně opakovaně propláchneme, pak zalijeme vroucí vodou a necháme přikryté stát. Maso nakrájíme na stejnoměrné kousky (jako na guláš).

Hrubě krájenou cibuli opékáme na sádle, až zahnědne. Pak přidáme drcený kmín, posekaný česnek, na kousky nakrájené maso a opět vše krátce osmahneme.

Podlijeme mírně vodou (případně vývarem), osolíme, přidáme celý pepř a dva listy vavřínu. Přikryté pozvolna dusíme na plotně, nebo pečeme v troubě.

Když je maso zpola měkké (po dvaceti minutách), přimícháme k němu namočené krupky. Navrch nasypeme vrstvu pokrájené zeleniny, případně lehce podlijeme a dál dusíme, nebo pečeme.

Důležité je, aby se pokrm připravoval velmi zvolna – v troubě na 110 stupňů a pod poklicí. Za dalších dvacet až třicet minut je vše hotové.

Variace

Namísto ječných krupek můžeme přidat do dušeného masa a zeleniny třeba ovesné vločky či jiné obilniny a také předem uvařené luštěniny. Bezmasou variantu připravíme stejně, jen namísto masa můžeme použít suché sojové maso předem namočené ve vývaru.

Podle aktuálních možností můžeme změnit složení zeleniny, například kedlubny, papriky a podobně. Výborné je doplnit ještě na kostky krájené brambory, přivonět vše celerovou natí, libečkem, tymiánem i jinými bylinami. Nic nebrání přidat do směsi houby.

Související