Švábské vepřové
Pozvolna dušené, nebo pečené vepřové maso se zeleninou a ječnými krupkami vytvoří unikátní harmonii chuti. Pak už jen stačí k jídlu ukrojit krajíc čerstvého chleba a popřát dobrou chuť.
- 700 gramů vepřového masa (plecko)
- 100 gramů cibule
- 50 gramů sádla
- 20 gramů česneku
- 120 gramů kořenové zeleniny
- 150 gramů růžičkové kapusty
- 200 gramů středních ječných krupek
- 15 gramů soli
- drcený kmín
- bobkový list
- pepř černý celý
Krupky důkladně opakovaně propláchneme, pak zalijeme vroucí vodou a necháme přikryté stát. Maso nakrájíme na stejnoměrné kousky (jako na guláš).
Hrubě krájenou cibuli opékáme na sádle, až zahnědne. Pak přidáme drcený kmín, posekaný česnek, na kousky nakrájené maso a opět vše krátce osmahneme.
Podlijeme mírně vodou (případně vývarem), osolíme, přidáme celý pepř a dva listy vavřínu. Přikryté pozvolna dusíme na plotně, nebo pečeme v troubě.
Když je maso zpola měkké (po dvaceti minutách), přimícháme k němu namočené krupky. Navrch nasypeme vrstvu pokrájené zeleniny, případně lehce podlijeme a dál dusíme, nebo pečeme.
Důležité je, aby se pokrm připravoval velmi zvolna – v troubě na 110 stupňů a pod poklicí. Za dalších dvacet až třicet minut je vše hotové.
Variace
Namísto ječných krupek můžeme přidat do dušeného masa a zeleniny třeba ovesné vločky či jiné obilniny a také předem uvařené luštěniny. Bezmasou variantu připravíme stejně, jen namísto masa můžeme použít suché sojové maso předem namočené ve vývaru.
Podle aktuálních možností můžeme změnit složení zeleniny, například kedlubny, papriky a podobně. Výborné je doplnit ještě na kostky krájené brambory, přivonět vše celerovou natí, libečkem, tymiánem i jinými bylinami. Nic nebrání přidat do směsi houby.
Související
-
Kuře pečené na pohance podle Petra Stupky
Kuře pohančené patří mezi starodávné recepty, které z našich kuchyní zmizely. Stojí ale za to si ho připomenout. Tento pokrm podávaný se salátem se hodí na oběd i večeři.
-
Domácí bramborové krokety z odpalovaného těsta
Mezi oblíbené přílohy patří bramborové krokety. Nemusíte přitom vždy kupovat předem připravené a mražené. Zkuste vlastní domácí. Jak na to, poradil Petr Stupka.
-
Mlynářský houbový guláš a štýrské vepřové
Recepty na jídla, k jejichž přípravě v podstatě potřebujete jen jeden hrnec, nabízí kulinář Petr Stupka. Vyzkoušejte houbový guláš nebo jednu z variant na dušené vepřové.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.