Slavnostní kapský pohár
Rooibos neboli nápoj z čajovníkovce kapského je skvělou náhražkou čajovin obsahujících stimulační látky. Využít ho můžeme i pro přípravu slavnostního nápoje. Jak na to, poradila v pořadu Přírodní lékárna Štěpánka Kutišová.
Suroviny:
0,4 litru silného nálevu z horkého rooibosu
kokosový cukr nebo jiné sladidlo (například med)
0,4 litru pomerančové šťávy
0,75 litru šampaňského vína
V horkém čaji rozmícháme sladidlo a dáme do chladničky vychladit. Po vychlazení přidáme studenou pomerančovou šťávu a sekt, promícháme. Vhodíme několik kostek ledu a ihned podáváme.
Uvedené množství postačí asi na 12 sklenic chutného nápoje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.