Rožmberská paštika

Paštika je pochoutkou králů. Měli jste už její rybí variantu? Doma ji snadno zvládnete připravit a chutnat bude také královsky! Recept nabízí kulinář Petr Stupka.

Ingredience
  • 500 až 600 gramů čistého rybího masa
  • 100 gramů sýra
  • 60 gramů jemných ovesných vloček
  • sůl
  • mletý kmín
  • zázvor
  • šalvěj
  • rozmarýn
  • bílý pepř
  • sekané mandle
  • sezamové semínko

Čerstvé rybí maso, zbavené kůže a silnějších kostí, nejprve prokrájejte tak, aby se tenké, pružné kosti zkrátily na kostičky dlouhé dva až tři milimetry. Pak maso rozsekejte ve strojku s rotujícími noži spolu s kořením a solí.

Množství koření je otázkou vašeho citu. Mám vyzkoušené, že při kombinaci mletého kmínu, zázvoru, rozmarýnu a šalvěje často hosté nepoznají, že konzumují paštiku z rybího masa. Dbejte také na to, že paštika se bude podávat studená, a proto je nutné ji trochu výrazněji kořenit.

Do vzniklé směsi pak vmíchejte jemné ovesné vločky, které na sebe natáhnou vlhkost. A pro zlepšení chuti přidejte nahrubo nastrouhaný sýr. Může to být běžná eidamská cihla, či výraznější tvrdý sýr, ale i dobře zralý sýr s modrou plísní, případně výrazně slaný sýr balkánského typu krájený na drobné kostky.

Formu, nebo formičky, ve které budete paštiku tepelně upravovat, vymažte tukem. Vysypte semínky a posekanými mandlemi smíchanými s trochou jemné strouhanky. Paštikovou fáš vložte do formy a mokrou stěrkou, nebo rukou urovnejte.

Formu zakryjte alobalem, vložte ji do nádoby se studenou vodou a vše dejte péci do trouby. Pečte zvolna při 150 až 160 stupních podle velikosti forem 30 až 40 minut.

Upečenou paštiku nechte chvíli vydýchnout horkost. Pak ji vyklopte z formy, nebo nechte ztuhnout ve formě.

Související