Rožmberská paštika
Paštika je pochoutkou králů. Měli jste už její rybí variantu? Doma ji snadno zvládnete připravit a chutnat bude také královsky! Recept nabízí kulinář Petr Stupka.
- 500 až 600 gramů čistého rybího masa
- 100 gramů sýra
- 60 gramů jemných ovesných vloček
- sůl
- mletý kmín
- zázvor
- šalvěj
- rozmarýn
- bílý pepř
- sekané mandle
- sezamové semínko
Čerstvé rybí maso, zbavené kůže a silnějších kostí, nejprve prokrájejte tak, aby se tenké, pružné kosti zkrátily na kostičky dlouhé dva až tři milimetry. Pak maso rozsekejte ve strojku s rotujícími noži spolu s kořením a solí.
Množství koření je otázkou vašeho citu. Mám vyzkoušené, že při kombinaci mletého kmínu, zázvoru, rozmarýnu a šalvěje často hosté nepoznají, že konzumují paštiku z rybího masa. Dbejte také na to, že paštika se bude podávat studená, a proto je nutné ji trochu výrazněji kořenit.
Do vzniklé směsi pak vmíchejte jemné ovesné vločky, které na sebe natáhnou vlhkost. A pro zlepšení chuti přidejte nahrubo nastrouhaný sýr. Může to být běžná eidamská cihla, či výraznější tvrdý sýr, ale i dobře zralý sýr s modrou plísní, případně výrazně slaný sýr balkánského typu krájený na drobné kostky.
Formu, nebo formičky, ve které budete paštiku tepelně upravovat, vymažte tukem. Vysypte semínky a posekanými mandlemi smíchanými s trochou jemné strouhanky. Paštikovou fáš vložte do formy a mokrou stěrkou, nebo rukou urovnejte.
Formu zakryjte alobalem, vložte ji do nádoby se studenou vodou a vše dejte péci do trouby. Pečte zvolna při 150 až 160 stupních podle velikosti forem 30 až 40 minut.
Upečenou paštiku nechte chvíli vydýchnout horkost. Pak ji vyklopte z formy, nebo nechte ztuhnout ve formě.
Související
-
Kapr podle pánů z Rožmberka
Autentický recept získal ve státním archivu na zámku v Třeboni autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte tuto rybí pochoutku i vy.
-
Kapr v houbové remuládě
K podzimu patří výlovy, a tak se určitě hodí připravit nějaké rybí jídlo. Kulinář Petr Stupka, autor pořadu Kuchařské čarování, nabízí recept na kapra v houbové remuládě.
-
Rybí recepty – kapří hranolky, štika s modrým sýrem, candát na šalvěji
Začaly podzimní výlovy, je tedy ideální čas na pochoutky z ryb. Jedním z nejlepších způsobů přípravy je pečení v troubě, na Třeboňsku jsou oblíbené také kapří hranolky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.