Prožijte božíhodový večer s velebnými vánočními hlasy Linha Singers v roce jejich výročí

Před šestnácti roky mohli příznivci krásného sborového zpěvu navštívit adventní koncert legendární české vokální skupiny Linha Singers i se sbormistrem a zakladatelem Jiřím Linhou ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

V roce 1963 přivedl Jiří Linha, vzděláním středoškolský učitel hudby, který předtím jako sbormistr působil v Československém státním souboru písní a tanců, na svět svůj vokální kvintet se třemi ženskými a dvěma mužskými hlasy, a to byl již zárodek budoucích Linha Singers.

Zpočátku natáčeli a vystupovali s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu a doprovázeli hvězdy populární hudby jako Karla Gotta, Martu Kubišovou, Waldemara Matušku a další. Toto nedlouhé „popové“ období však nedalo souboru příliš prostoru a příležitostí k vlastnímu uplatnění.

Čtěte také

Původní kvintet se rozpadl a Jiří Linha zanedlouho založil novou, rozšířenější skupinu, s daleko vyššími ambicemi. Nechal se inspirovat dobově nesmírně ceněnými francouzskými Les Swingle Singers a po jejich vzoru se snažil spojit jazzové rytmy s tématy klasické hudby.

Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let byli Linha Singers už ve svém žánru  mezinárodně uznávaným pojmem. Počet členů souboru vzrostl na patnáct, přičemž polovinu představovali zpěváci a zbytek instrumentalisté.

Ani v dalších desetiletích Linha Singers neztratili nic ze své kvality a pověsti. Důkazem byl i adventní koncert U Tří lvů o první adventní neděli, 2. prosince roku 2007. A jeho zvukový záznam vrátíme do vánoční přítomnosti roku 2023. Budeme přitom vzpomínat na Jiřího Linhu, který došel do konce svého umělecky plodného života před necelými dvěma roky.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související