S legendárními Kantory na cestě ke Štědrému dni i s Lístkem cesmíny a Hříbětem s rolničkou

Čas neúprosně běží, a to si někdy silněji uvědomujeme při přípravě Koncertních ozvěn od Tří lvů. Máme teď na mysli milý adventní koncert východočeské, přesněji řečeno novobydžovské legendární folkové skupiny Kantoři vedené od jejích začátků, tedy od roku 1970, Janem Filipem, hráčem na housle, violu i foukací harmoniku a zpěvákem.

Je to už dobrých osm roků od vystoupení Kantorů ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, které se konalo o adventní neděli 13. prosince 2015, o svátku svaté Lucie.

Sice jde o východočeskou kapelu, historicky jsou však Kantoři také tak trochu spjati svými klasickými a na desce vydanými nahrávkami s českobudějovickým rozhlasovým studiem. Mimochodem, tehdy byl členem skupiny i výborný kytarista, spolupracovník například Nezmarů, Iva Jahelky, Spirituál kvintetu a především Wabiho Daňka Miloš Dvořáček.

Ve vánočním programu o adventu roku 2015 U Tří lvů, z něhož posíláme éterem několik ukázek, představili Kantoři nejenom některé málo známé koledy z různých koutů Evropy a světa, ale také historické nástroje, jako jsou niněra, fidula, středověké dudy, píšťala s měchuřinou nebo brumle.

Kapelníkovi Janu Filipovi tehdy asistovali Martina Vejrová, Eva Černíková a Miloš Panchartek, tedy členové tehdejší sestavy Kantorů, od níž si můžete poslechnout zcela v duchu Vánoc písničky Lístek cesmíny, Když dítě v jeslích spinká, Obloha se třpytí, Hříbě s rolničkou nebo Růžička rozvila se.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související