Příběhy jednoho hitu, tentokrát prosluněné i letní, značené zajímavými lidskými osudy

8. červenec 2024

Již zcela v prázdninovém modu a duchu jsme pro vás vybrali do pořadu Světla ramp po delším čase sadu one-hit wonders, tedy zázraků jednoho hitu, částečně letních, pro vaši dobrou náladu a pohodu.

Jeden z takových příběhů nabízí zpěvačka, autorka i herečka Gale Zoë Garnett, která pochází až z dalekého z Aucklandu na Novém Zélandu. Její otec byl klaunem v cirkusu a matka emigrantka z Ruska.

Gale strávila většinu z dětství v USA. Žila pouze s otcem až do jeho smrti a nebylo jí ani patnáct, když se musela probíjet životem víceméně sama. Od dětství však ráda psala básničky i zpívala a navíc byla krásná.

Přestěhovala se z New Yorku do Los Angeles, kde získala menší role v několika televizních seriálech. Zároveň vystupovala s kytarou v tamních klubech. Její zajímavý témbr zaujal vyhledávače talentů nahrávací společnosti RCA.

Gale Garnett nabídla k posouzení víc než dvacet vlastních písniček, které představovaly různorodou směs folku a jazzu. Některé z nich posléze vyšly na prvním albu této jemné dívenky. Deska byla nadějným příslibem.

Čtěte také

Bohužel, u toho zůstalo – a Gale Garnett, která se později přestěhovala do Kanady, víceméně postupně zmizela z hudební scény, s výjimkou působení v kapele Gentle Reign.

Jako by naplnila text svého jediného, zato prosluněného hitu z roku 1964 We’ll Sing in the Sunshine: „Budu ti zpívat každé ráno, budu tě líbat každou noc, ale miláčku, nevaž se na mě, brzy se ti ztratím z dohledu.“

Tento velký hit byl oceněn cenou Grammy a vzniklo velmi rychle více coververzí, třeba s Deanem Martinem, kterou vám zahrajeme. V Kanadě se Gale Garnett objevila ale i ve filmu a televizních pořadech.

Přidáme další příběhy jednoho hitu: Bobbyho Blooma, Miriam Makeby, skupiny Easy Riders nebo Lilky Ročákové.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související