C'est la vie, Pošli to dál a další krásné písně nejen pro Karla Gotta autorsky podepsal Jaromír Klempíř

3. červen 2024

„Hudebník si nemůže sednout za stůl a říct si: Tak a teď napíšu opus. To nejde, to je nesmysl… Podle mne by vždycky písnička měla vznikat na nějaký nápad. A také by měla co říci.“ A taky se líbit, to už lze doplnit po citovaných slovech ze staršího rozhovoru Jaromíra Klempíře, úspěšného skladatele a klavíristy, jehož nedožité osmdesátiny připadají na 5. červen.

A těch hitů a velmi kvalitních písní měl Jaromír Klempíř, který v ranějším mládí hrál v bigbítové kapele Olympic i v semaforském pásmu Ondráš podotýká a který byl jednou z autorských opor, často ve spolupráci s textařem Jiřím Štaidlem, pro Karla Gotta v šedesátých letech, na svém kontě hodně. 

Zmiňme třeba písničky C'est la vie, Pošli to dál, Hej, páni konšelé, Večerní chorál nebo Proč ptáci zpívají.

Klempířovu kariéru nepříjemně přerušila těžká autonehoda v roce 1967. Dokázal se však k psaní písniček vrátit. Některé se staly hity své doby jako třeba Jen se přiznej, že ti scházím s Waldemarem Matuškou nebo duet Drupiho s Hanou Zagorovou Setkání.

Některé z nich zmíníme v pořadu Světla ramp a také se ostrým střihem posuneme do dubna roku 2014, do studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice, kde tehdy vystoupila šansoniérská skupina 6 NaChodníku se zpěvačkou Markétou Wankeovou, klavíristkou Petrou Bílkovou a zejména s textařem, básníkem a dřívějším spolupracovníkem našeho studia Miloněm Čepelkou, jenž také provázel tímto svým příjemným autorským programem. A při něm se pan Miloň Čepelka dotkl své autorské spolupráce právě s Jaromírem Klempířem pro šansoniérku Markétu Wankeovou třeba v písni Když se dnes večer nevrátím, kterou jsme pro vás z tohoto vystoupení vybrali.

Životní pouť Jaromíra Klempíře se uzavřela 13. července roku 2016, ve věku 72 let.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související