My chceme gól aneb cesta k fotbalu s písničkami Jaromíra Nohavici nebo Ivana Mládka

18. červen 2024

Jistě ne všechny naše posluchače vzrušuje skutečnost, že se v Německu koná fotbalové mistrovství Evropy, ale mnohé ty, kteří mají rádi sport, a fotbal zvlášť, ano. 

A tak autor pořadu Světla ramp  shromáždil, obrazně řečeno, hrst písniček, které se vážou k tomuto druhu sport, jemuž milovníci češtiny říkají kopaná.

My chceme gól, to je  přání v  zpívané Petrou Janů za doprovodu skupiny Golem Jana Václavíka v televizní nahrávce z roku 1986.

To je vstup do fotbalové písničkové půlhodinky. A první příležitost budou mít čeští fandové zakřičet tuto větu doma u televizních obrazovek, v restauračních zařízeních nebo přímo na stadionu v Lipsku  již zakrátko v úterý 18. června večer při prvním zápasu české fotbalové reprezentace s týmem Portugalska.

V pořadu si můžete poslechnout třeba písničku Fotbal Jaromíra Nohavici, kterou napsal tento populární písničkář a velký příznivec klubu Baník Ostrava s velmi dobrou znalostí prostředí.  Optikou fotbalového soudce nahlédl svět Ivan Mládek ve své milé skladbě, kterou natočil se svým Banjo Bandem v roce 1978.

A kromě dalších tematických písní zazní song slavného londýnského fotbalového klubu Chelsea Blue Is the Colour, který převedl do českého prostředí František Ringo Čech pod názvem Zelená je tráva.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio