Písničku Alenka v říši divů, se kterou bodovali Smokie i Karel Zich, původně nahrála kapela New World

30. červenec 2022

Svůj pěvecký talent a přitažlivou barvu hlasu dělil Karel Zich mezi několik žánrů, ať už šlo o pestrou hudební škálu repertoáru skupiny Spirituál kvintet, popovou sólo dráhu či ozvuky rock´n rollu.

Příslušná část publika měla zájem o každou z jeho interpretačních poloh. A dodnes řadu písní z těchto různých tvůrčích období můžeme slýchat i v rádiu.

Mezi ty nejvíce otáčené skladby se Zichovým hlasem bezpochyby patří Alenka v říši divů, kterou v prostředku 70. let vystřelila k uším publika v mnohých koutech světa skupina Smokie.

Skladbu Living Next Door To Alice však, jako spoustu dalších hitů té doby, složil tandem šikovných producentů Nicky Chinn a Mike Chapman, který měl vazbu na poměrně zajímavou soupisku populárních interpretů a kapel zejména britské popové a pop-rockové scény. Jinak řečeno, zásoboval je svými nápaditými songy s hitovým potenciálem.

A vrátíme-li se ještě ke zmíněné písničce, ani Smokie nebyli první, kdo s ní pobyl ve studiu i v hitparádách, byť jejich verze zůstává dodnes nejúspěšnější. Skladbu jako první nahrála australská kapela New World.

Původní píseň v podání kapely New World a českou coververzi Karla Zicha můžete porovnat v rubrice Písničky z cizí kapsy.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související