Píseň Léto je léto si Helena Vondráčková půjčila od německé skupiny, která zpívá o slunci na Jamajce

24. červenec 2022

Kategorie letních hitů má v populární hudbě speciální postavení. V převážné většině jde o ryze sezónní a z hlediska trvanlivosti tak nepříliš dlouhověké výrobky. Jejich úkol je jasný – aspoň trochu vkusně pobavit (nezřídka se to s tím vkusem úplně nepovede), zachytit uvolněnou atmosféru letních radovánek a dovolenkového vydechnutí a ideálně být i dobrou příležitostí k tanci.

Platí to už desítky let, během nichž se skladatelé a interpreti pokoušejí dosáhnout všech požadovaných kritérií a zapsat se do prchavých dějin těch několika týdnů slunce, mořských vln a úsporných oděvů.

Helena Vondráčková si během své dlouhé kariéry zkusila tuto disciplínu vícekrát, vzhledem k povaze zmíněných songů s celkem pochopitelnými střídavými úspěchy. Písnička Léto je léto patří k těm, které neskončily v koši a opakovaně se vynořují ve chvílích, pro něž byla určena.

A i když si můžeme (a budeme) stýskat, že se místům, na nichž se potkává populární hudba s uměním, vyhnula velkým obloukem, na faktu, že jde o oblíbený letní song, to vůbec nic nemění. Cíl byl splněn – a to se počítá.

Ostatně, jak je to se schopností dostavit se ve správný čas na to správné stanoviště, věděla své i skupina Goombay Dance Band, jejíž skladba Sun Of Jamaica se trefila do nálady nejen jejím německým krajanům.

Píseň Sun Of Jamaica od Goombay Dance Band a její českou coververzi Léto je léto v podání Heleny Vondráčkové můžete porovnat v rubrice Písničky z cizí kapsy.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.