Písek čekají tři velké investice – úpravna vody, knihovna a plavecký stadion

12. červen 2018

V posledních čtyřech letech vede město Písek jako starostka Eva Vanžurová. Původní profesí učitelka byla před vstupem do politiky byla ředitelkou základní školy, v nové roli se ale podle svých slov musela naučit dívat na věci z širokého pohledu města.

„Ve škole jsem byla zvyklá, že jsem si řešila vše hned a šlo to rychle. V lednu jsem se rozhodla něco opravit a o prázdninách to šlo. Na radnici mě překvapilo, že uběhnou třeba dva roky, než se akce připraví a zrealizuje. To byl pro mě obrovský šok a hlavně se s tím pořád nemůžu smířit,“ říká.

Do funkce vstupovala za hnutí Jihočeši 2012 s tím, že chce odpolitizovat vedení města a hledat společná řešení napříč stranami. „Myslím, že se to celkem dařilo. Samozřejmě zastupitelstvo je rozděleno na koalici a opozici, ale když bylo potřeba schválit důležité dokumenty, vždy jsme našli shodu,“ komentuje.

Úvěr jsme si vzali, ale jako zálohu

Současnému vedení města je někdy vyčítáno, že si vzalo úvěr. „To je jakási záloha pro nás, která se zatím nečerpá. Byl za výhodných podmínek a vzhledem k tomu, že jsme naplánovali tři velké akce – úpravnu vody, knihovnu a plavecký stadion, pojistili jsme se, abychom měli dostatek prostředků. Jinak si myslím, že je město finančně zdravé,“ vysvětluje Eva Vanžurová.

Právě otázka plaveckého stadionu se v Písku řeší už desetiletí. „Výběrové řízení by mělo být dokončeno 20. června. Pravdou je, že dnes se skutečně těžko hledají zhotovitelé staveb, protože akcí je plno a oni mají kapacity vyčerpané. Bazén by měl být pod lesnickou školou, jak to schválilo předchozí zastupitelstvo,“ dodává starostka.

Dosavadní dosluhující bazén pod městskými hradbami čeká demolice a na místě vznikne volný prostor, který bude možné využít jako dětské hřiště i park pro veřejnost.

Břehy Otavy v Písku spojí lávka podle návrhu architekta Josefa Pleskota

Lávka vyroste u Václavského jezu. Propojí písecké Václavské předměstí s lokalitou Hradiště

Lávku pro pěší a cyklisty podle projektu architekta Josefa Pleskota začali stavět v Písku. Kovová konstrukce stojící na třech pilířích bude připomínat ramena trojúhelníku. Řeku Otavu překlene u Václavského jezu.

Dalším sporným bodem posledních let v Písku je Pleskotova lávka u Václavského jezu. Měla řadu odpůrců, kteří poukazovali na to, že naruší klid při koupání. Stavba lávky ale už začala. „Myslím, že nakonec ji ocení i odpůrci. Získali jsme dotaci a nechali ji ještě rozšířit také pro cyklisty. Pro místní to bude dobrá trasa,“ reaguje Eva Vanžurová.

Problémy jsou i s revitalizací Velkého náměstí. „To mě moc mrzí, protože si myslím, že většina obyvatel by chtěla, abychom to opravili. Někdo ale podal takzvanou systémovou podjatost, to znamená, že to musí řešit jiné město. To už mi připadá jako taková právnická klička,“ říká starostka.

Lepší podmínky pro seniory

Naopak těší ji úspěchy v sociální oblasti. Město Písek se zapojilo do Nadace Charty 77 a získá velkoprostorové vozidlo, které bude určeno pro seniorskou dopravu. „Také jsme se dohodli s krajem na směně budov. Dostaneme budovu bývalého internátu v Sovově ulici, kde bychom chtěli udělat pobytové zařízení pro seniory, protože míst je skutečně nedostatek“ doplňuje Eva Vanžurová.

V nadcházejících komunálních volbách bude o post starostky usilovat znovu. „Po dlouhých úvahách jsem si řekla, že to ještě zkusím, alespoň abych dotáhla něco z toho, co jsme slíbili,“ uzavírá.

Spustit audio

Související