Jihočeským Městem pro byznys za rok 2017 se stal Písek

29. březen 2018

Dlouhodobě nízká nezaměstnanost, vysoký podíl firem a také nízký index stáří. Nejlepší podmínky pro podnikatele nabízí Písek. Město zvítězilo v jihočeském kole výzkumu Město pro byznys za rok 2017.

Na první pozici Písek vystřídal Jindřichův Hradec, který ovládl předchozí dva ročníky. Zpracovatelská agentura Datank ve výzkumu hodnotila podnikatelské prostředí měst a přístupnost veřejné správy.

Podle vedoucího projektu Město pro byznys Petra Lutonského Písek potvrdil pověst města studentů a díky tomu má na nízké úrovni takzvaný index stáří.

Cenu převzal písecký místostarosta Jiří Hořánek. Úspěch vidí hlavně v komunikaci a transparentnosti radnice směrem k podnikatelům. „Snažíme se prostřednictvím Hospodářské komory jim dávat na vědomí, co město chystá v těch strategických dokumentech. Domnívám se, že je nejdůležitější, aby podnikatelé věděli, jaké vize, koncepce a směřování město má a mohli podle toho uzpůsobit své podnikatelské aktivity,“ řekl.

Radnice v Písku chce do budoucna podnikatelům pomoci i prostřednictvím projektu Smart City. „Když budou podnikatelé úspěšní, budou i občané spokojení, protože budou mít zaměstnání, budou mít finanční prostředky, které budou utrácet u místních obchodníků, kteří zase budou odvádět daně do městské pokladny. To je nezbytně nutný koloběh,“ dodal Jiří Hořánek.

Jako druhý se umístil Jindřichův Hradec, který na předních příčkách výzkumu figuruje dlouhodobě. Město je například nejlepší z hlediska přístupu veřejné správy.

Starosta Stanislav Mrvka klade důraz na investice. „Je potřeba vytvářet takové podmínky, aby investice každý rok byly minimálně dvacet procent. V letošním roce máme 32 procent investičních peněz v rozpočtu města. Je to důležité pro rozvoj a pro mě investice jsou vždycky prioritní,“ komentoval.

Podmínky pro podnikatele a vstřícnost ze strany samospráv výzkum hodnotí ve všech 205 českých obcích s rozšířenou působností. Nejdůležitějšími kritérii jsou například dálniční dostupnost obce, podpora webových stránek nebo test elektronické komunikace.

Třetí místo v Jihočeském kraji obsadilo Milevsko. Vyhlášení celostátních výsledků bude 18. dubna v pražské galerii DOX.

autor: mvo
Spustit audio