Břehy Otavy v Písku spojí lávka podle návrhu architekta Josefa Pleskota

28. únor 2018

Lávku pro pěší a cyklisty podle projektu architekta Josefa Pleskota začali stavět v Písku. Kovová konstrukce stojící na třech pilířích bude připomínat ramena trojúhelníku. Řeku Otavu překlene u Václavského jezu.

„V současné době pracujeme na přístupových cestách do řeky. Budeme vytvářet betonové pilíře, na které potom osadíme ocelovou lávku,“ popisuje začátek prací vedoucí projektu firmy Metrostav Milan Hromádka.

„Lávka má dvě opěry na obou březích. Tři oceláři budou lávku vyrábět v Praze, poté ji přivezou po velkých dílech sem na místo, kde ji domontují a jednotlivé díly osadí na ty pilíře,“ doplňuje.

Stavba lávky nebude podle Milana Hromádky úplně jednoduchá. „Je tady spousta kamenů a bude problém se samotným zarážením těch ocelových prvků. A budou velké přívaly vody, budeme si muset poradit s čerpáním a tak dále,“ vysvětluje.

Lávka za 48 milionů korun propojí Václavské předměstí s lokalitou Hradiště. „Smyslem celé této akce je, aby lidé měli možnost se lépe dopravovat do práce. Postavíme ještě cyklostezku, která následně dostane lidi až do průmyslové zóny,“ uvedl místostarosta Josef Knot.

Pleskotova lávka by se podle starostky Evy Vanžurové mohla stát i novým turistickým cílem. „Naskytne se krásné panorama města Písku s děkanským kostelem a turista uvidí proti proudu řeky Písecké skály. Určitě to místo a pohled z mostu může být i inspirací pro umělce, jako tomu bývalo v minulosti,“ řekla.

Ne všichni lidé jsou Pleskotovou lávkou nadšeni. Námitky zaznívaly už v roce 2013, kdy město začalo stavbu plánovat: „Nehodí se sem do toho rázu. Továrnu tady dělali v retro a tohle je moderní. Nelíbí se mi to.“ „Za ty peníze nevím, jestli to bude adekvátní přínos městu. Sice je od pana Pleskota, bude to taková rarita, ale na to, aby se tam šli podívat turisté, je to z ruky.“

Lávka bude hotová v polovině září.

Spustit audio