Písek má první takzvané chytré parkoviště

7. prosinec 2017

První takzvané chytré parkoviště pro 140 aut mají v Písku. Za 18 milionů korun ho u řeky nedaleko Kamenného mostu postavilo město. Novinka řidičům pomůže najít volné místo k parkování.

Na první pohled nevypadá parkoviště nazvané P1 nijak výjimečně, ale pod povrchem se nachází speciální detekční systém. „Parkoviště je snímáno pomocí určité indukční smyčky, která je schopná s přesností na jedno parkovací místo monitorovat pohyb vozidel,“ vysvětluje místostarosta Josef Knot.

Chytré parkoviště díky detekčnímu systému vyhodnocuje průběžně změny magnetického pole Země, a tím i přítomnost nebo případný pohyb vozidel. Nasbírané informace pak posílá do navigačního systému, který lze sledovat přes mobilní aplikaci Eparkomat nebo na světelných informačních tabulích ve městě. Řidiči dostávají informaci o aktuální obsazenosti parkoviště.

„Je to taková první vlaštovka. Budoucnost ukáže, jestli to lidé dokáží sledovat na příjezdových komunikacích, jestli se systém využije,“ říká projektant prvního chytrého parkoviště ve městě Pavel Veřtát. V Písku počítají s rozšířením i na další místa.

Parkoviště P1 bude zadarmo. Cílem je motivovat řidiče, aby tolik neparkovali v přeplněném historickém centru města.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio