Perníčky podle Moniky Brýdové
Své dva osvědčené recepty na vánoční, ale třeba i velikonoční, perníčky nabízí českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová, která je pravidelným hostem magazínu Dámská jízda. Jedny perníčky potřebují dva týdny na rozležení, druhé jsou hned měkké.
Perníčky klasické
- 400 gramů hladké mouky
- 75 gramů másla, nebo Hery
- 2 vejce
- 140 gramů moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 2 lžičky koření do perníku
- 1/2 kávové lžičky skořice
- 1 lžíce kakaa
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto. Pokud chcete perníčky světlejší, nepřidávejte kakao, ale já ho dávám, protože pak lépe vynikne bílková poleva…
Vyvalujeme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme 8 až 10 minut při 160°C. Po vytažení z trouby ihned potíráme rozšlehaným žloutkem.
Tyto perníčky potřebují alespoň 14 dní na rozležení.
Perníčky ihned měkké
- 500 gramů hladké mouky
- 200 gramů moučkového cukru
- 5 lžic medu
- 100 gramů másla, nebo Hery
- 2 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 2 kávové lžičky koření do perníku
- 1 lžička sody
- 1/4 prášku do perníku
Postup při zpracování těsta je stejný jako u předchozího receptu.
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto. Vyvalujeme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme 8 až 10 minut při 160°C. Po vytažení z trouby ihned potíráme rozšlehaným žloutkem.
Tyto perníčky není třeba nechávat uležet, jsou hned po upečení vláčné a měkké.
Bílková poleva
- 1 bílek
- 140 gramů moučkového cukru
- 1 malá lžička solamylu
- pár kapek citronové šťávy
Moučkový cukr prosijeme přes jemné síto. Přidáme bílek, solamyl a citronovou šťávu, kterou také kápneme přes sítko, aby do krému nespadla dužina nebo pecička.
Dobře ušleháme, já používám mixér. Perníčky zdobím pomocí igelitového sáčku, kterému ustřihnu malou špičku.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.