Perníčky podle Moniky Brýdové
Své dva osvědčené recepty na vánoční, ale třeba i velikonoční, perníčky nabízí českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová, která je pravidelným hostem magazínu Dámská jízda. Jedny perníčky potřebují dva týdny na rozležení, druhé jsou hned měkké.
Perníčky klasické
- 400 gramů hladké mouky
- 75 gramů másla, nebo Hery
- 2 vejce
- 140 gramů moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 2 lžičky koření do perníku
- 1/2 kávové lžičky skořice
- 1 lžíce kakaa
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto. Pokud chcete perníčky světlejší, nepřidávejte kakao, ale já ho dávám, protože pak lépe vynikne bílková poleva…
Vyvalujeme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme 8 až 10 minut při 160°C. Po vytažení z trouby ihned potíráme rozšlehaným žloutkem.
Tyto perníčky potřebují alespoň 14 dní na rozležení.
Perníčky ihned měkké
- 500 gramů hladké mouky
- 200 gramů moučkového cukru
- 5 lžic medu
- 100 gramů másla, nebo Hery
- 2 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 2 kávové lžičky koření do perníku
- 1 lžička sody
- 1/4 prášku do perníku
Postup při zpracování těsta je stejný jako u předchozího receptu.
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto. Vyvalujeme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme 8 až 10 minut při 160°C. Po vytažení z trouby ihned potíráme rozšlehaným žloutkem.
Tyto perníčky není třeba nechávat uležet, jsou hned po upečení vláčné a měkké.
Bílková poleva
- 1 bílek
- 140 gramů moučkového cukru
- 1 malá lžička solamylu
- pár kapek citronové šťávy
Moučkový cukr prosijeme přes jemné síto. Přidáme bílek, solamyl a citronovou šťávu, kterou také kápneme přes sítko, aby do krému nespadla dužina nebo pecička.
Dobře ušleháme, já používám mixér. Perníčky zdobím pomocí igelitového sáčku, kterému ustřihnu malou špičku.
Související
-
Vánoční cukroví – vyzkoušejte klasické recepty i zdravější varianty z vloček, špaldy nebo fazolí
Sladkosti neodmyslitelně patří k Vánocům ve většině domácností. Receptů je celá řada. Zkuste osvědčenou klasiku podle Petra Stupky i několik druhů zdravějšího cukroví.
-
Makovo-jableční šneci a nepečená kokosová srdíčka
O dva recepty na sladké dezerty se v pořadu Dámská jízda podělila kreativní publicistka Monika Brýdová. Vyzkoušejte její šneky z listového těsta a nepečená srdíčka.
-
Vánoční cukroví podle osvědčených rodinných receptů Petra Stupky
Po celý adventní čas bývá pořad Kuchařské čarování zaplněn nejrůznějšími tipy na vánoční cukroví. Kulinář Petr Stupka má několik osvědčených rodinných receptů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.