Perníčky podle Moniky Brýdové

Své dva osvědčené recepty na vánoční, ale třeba i velikonoční, perníčky nabízí českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová, která je pravidelným hostem magazínu Dámská jízda. Jedny perníčky potřebují dva týdny na rozležení, druhé jsou hned měkké.

Perníčky klasické

Ingredience
  • 400 gramů hladké mouky
  • 75 gramů másla, nebo Hery
  • 2 vejce
  • 140 gramů moučkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 2 lžičky koření do perníku
  • 1/2 kávové lžičky skořice
  • 1 lžíce kakaa

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto. Pokud chcete perníčky světlejší, nepřidávejte kakao, ale já ho dávám, protože pak lépe vynikne bílková poleva…

Vyvalujeme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme 8 až 10 minut při 160°C. Po vytažení z trouby ihned potíráme rozšlehaným žloutkem.

Tyto perníčky potřebují alespoň 14 dní na rozležení.

Perníčky ihned měkké

Ingredience
  • 500 gramů hladké mouky
  • 200 gramů moučkového cukru
  • 5 lžic medu
  • 100 gramů másla, nebo Hery
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 kávové lžičky koření do perníku
  • 1 lžička sody
  • 1/4 prášku do perníku

Postup při zpracování těsta je stejný jako u předchozího receptu.

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto. Vyvalujeme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme 8 až 10 minut při 160°C. Po vytažení z trouby ihned potíráme rozšlehaným žloutkem.

Tyto perníčky není třeba nechávat uležet, jsou hned po upečení vláčné a měkké.

Bílková poleva

Ingredience
  • 1 bílek
  • 140 gramů moučkového cukru
  • 1 malá lžička solamylu
  • pár kapek citronové šťávy

Moučkový cukr prosijeme přes jemné síto. Přidáme bílek, solamyl a citronovou šťávu, kterou také kápneme přes sítko, aby do krému nespadla dužina nebo pecička.

Dobře ušleháme, já používám mixér. Perníčky zdobím pomocí igelitového sáčku, kterému ustřihnu malou špičku.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?