Pavel Kroneisl: Krvavé zpravodajství

2. srpen 2024

V rádiu, které právě posloucháte, jsem pracoval dlouho a vystřídal jsem tu několik pracovních postů. Jedním z nich byl také hlasatel.

Tenkrát jsme byli dva společně s kolegyní Marií. Měli jsme za úkol číst v podstatě všechno, co šlo etéru. Nikde jsme se ale nepředstavovali, protože jak nám bylo tehdy řečeno, bychom si vytvářeli falešnou popularitu.

Hlavní zprávy byly tenkrát podstatně delší než ty dnešní, někdy trvaly i třicet minut a četly se takzvaně na dva hlasy. Nebyly v nich žádné předtočené zvuky, byly jenom čtené. V létě, když byly dovolené, četl je jenom jeden hlasatel.

Tehdejší hlasatelna měla okna na západ a odpoledne tam tudíž bývala slušná sauna. Jako „klimatizace“ fungovalo otevřené okno, ale samozřejmě nikoli během vysílání. Nafasoval jsem tenkrát pětadvacetiminutové zprávy, sedl si s papíry k mikrofonu, technik rozsvítil červenou a začal jsem číst.

Najednou jsem ucítil, jak mi po horním rtu něco teče, káplo to na papír, kouknu a bylo to červené. Bylo mi jasné, že se mi spustila horkem z nosu krev. Protáhl jsem trochu pauzu mezi dvěma zprávami a během ní jsem si přes hlavu rychle stáhnul triko, abych si ho nezašpinil, hodil ho na zem a pokračoval jsem ve čtení.

Technici na vysílacím pracovišti samozřejmě přes sklo zaregistrovali, že se něco děje a posuňky mi dávali najevo, ať ty zprávy skrečuju. To jsem také posuňkem odmítl a pokračoval ve čtení.

Samozřejmě jsem kolem sebe na všechny strany prskal červenou, která obarvila nejen texty v mé ruce, ale i stůl, mikrofon a všechno ostatní kolem. Zprávy jsem dočetl, technici pustili písničku a přišli se do hlasatelny podívat.

„Teda tady to vypadá jak v řeznický šlachtě po porážce statnýho čuníka,“ prohlásil kolega zvukař. Ale jsem si jistý, že naši posluchači tenkrát vůbec nic nepoznali.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.