Paličkování krajek v Sedlici bylo kdysi součástí roboty poddaných žen, pro jejich výrobky přijížděli kupci až z Bavor

15. říjen 2024

Město Sedlice se nachází na cestě mezi Blatnou a Strakonicemi a proslavilo se zejména paličkováním krajek. Jeho rozvoj lze písemně doložit v první polovině 18. století, kdy byla majitelkou sedlického panství Marie Ludmila Černínová z Chudenic.

Tato hraběnka si krajky velmi oblíbila a rozhodla se upravit polní robotu poddaných žen tak, že ji částečně nahradila paličkováním krajek. Sedlické krajky byly proslulé svou kvalitou a prý až z Bavor přijížděli kupci, kteří si zde nechávali paličkovat čepce ze zlatých nití.

Když koncem 19. století krajkářství poněkud upadlo, podpořila jej mecenáška Vlasta Stránecká, majitelka panství z nedalekých Čekanic. Roku 1899 na svůj náklad založila v Sedlici krajkářskou školu.

I když škola právě před čtvrtstoletím zanikla, s podporou vedení města Sedlice se podařilo tradici krajky udržet dodnes. Sedlické ženy tak stále ve volném čase paličkují a v místě probíhají výukové kurzy pro děti i dospělé. Na náměstí v Sedlici dokonce stojí malý obchůdek, kde místní krajkářky prezentují a prodávají své výrobky.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil etnograf Jan Šimánek.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související