Speciální pocty se dočkal notář a politik Friedrich Nitsche. U Vyššího Brodu ho připomíná obelisk

12. červen 2024

V nejjižnější části Jihočeského kraje se nachází obelisk vztyčený na paměť Friedricha Nitscheho. Nejedná se ale o slavného německého filozofa Nietzscheho, nýbrž o jeho jmenovce z Vyššího Brodu. Respektive bychom měli uvést fonetického jmenovce, protože mu v příjmení, které se jinak vyslovuje stejně, chybějí dvě písmenka.

Friedrich Nitsche se narodil v Innsbrucku a do Vyššího Brodu se přestěhoval v roce 1871 jako tamní nový notář. Záhy byl zvolen do městské rady a v letech 1875 až 1884 zastával funkci starosty. Okusil i velkou politiku a přes třicet let zasedal jako poslanec ve vídeňské říšské radě a v českém zemském sněmu.

Stopy jeho práce bychom našli v nejrůznějších institucích, komisích a spolcích. Honosil se titulem „c. k. vládní rada“, obdržel četná státní vyznamenání a byl dokonce povýšen do šlechtického stavu.

V domovském regionu jižní Šumavy se stal váženou postavou a mnoho tamních obcí jej jmenovalo čestným občanem.

Speciální formy vděčnosti se Nietsche dočkal v roce 1904 u příležitosti svých sedmdesátin, kdy bylo upraveno návrší 1,5 kilometru jihozápadně od Vyššího Brodu a postaven na něm štíhlý obelisk. Zemřel v roce 1923 ve věku 89 let.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Jiří Cukr.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.