Emanuel Peschl v Čejkovicích budoval kanalizaci, sázel stromy, zřídil park. Čestné občanství ale dostal až na poslední chvíli

Víme, že své čestné občany mají města, ale o čestných občanech na venkově toho moc neslyšíme. A je to škoda. Třeba takové Čejkovice na Hlubocku by se mohly pyšnit docela zajímavou osobností. Správcem schwarzenberského hospodářského dvora Emanuelem Peschlem.

Tento pozoruhodný muž se narodil roku 1852 v Táboře a za svou kariéru v knížecích službách sloužil na dvanácti místech v Čechách.

Byl to velmi vzdělaný a sečtělý člověk, který pracoval od svých 17 let. Studoval v Děčíně-Libverdě, oženil se v Postoloprtech, hodně pracoval a rád psal. Byl členem českobudějovické Besedy.

Do Čejkovic nastoupil roku 1895 a významně působil na školu i veřejný život. Budoval kanalizaci, sázel stromy, u kaple zřídil park. A jak to tak bývá, části místních se to nelíbilo.

Udělení čestného občanství se tedy protahovalo až do roku 1905, kdy zrovna odjížděl převzít místo správce a později ředitele velkostatku v Cítolibech na Lounsku. Čejkovičtí ho zastihli opravdu na poslední chvíli. Emanuel Peschl zemřel roku 1941 v Teplicích.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Aleš František Plávek.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související