V lese Krkáček na Táborsku se za druhé světové války skrývali odbojáři, vybudovali tu dva bunkry

15. březen 2024

Na severním Táborsku, při samé hranici Jihočeského a Středočeského kraje se kousek od městyse Borotína nachází les Krkáček a stejnojmenný vrchol vysoký 582 metrů. Oblast je součástí přírodního parku Jistebnická vrchovina.

Lesem protéká bezejmenný potok, na němž v minulosti existovaly dva rybníky. V terénu po nich dodnes zůstaly jen zbytky hrází.

Dramatické okamžiky zažil Krkáček za druhé světové války. Okolí Borotína bylo totiž působištěm protinacistické odbojové skupiny, kterých tehdy na Táborsku operovalo hned několik. Odbojáři v lese vybudovali dva bunkry, které měly sloužit k úkrytu hledaných či pronásledovaných osob. Větší na severním svahu vrchu Krkáček byl vybaven pryčnami, přikrývkami, nádobím či kamny a mohl pojmout až šest lidí.

Na jaře 1943 odbojovou skupinu vypátralo gestapo a její členy pozatýkalo. Někteří potom byli popraveni nebo skončili v německých věznicích a koncentračních táborech, odkud se již nevrátili.

Deska s jejich jmény je umístěna na borotínském pomníku padlých. Mementem tohoto těžkého období českých dějin zůstává i bunkr na Krkáčku.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Jiří Cukr.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související