Nová Hospoda na Českobudějovicku má dlouhou historii, občerstvil se tu i prezident Masaryk

20. září 2024

Zájezdní hostinec Nová Hospoda na křižovatce silnic České Budějovice – Vodňany a Netolice – Dívčice patří mezi velmi hodnotné památky svého druhu. Jak uvádí letopočet nad vstupními vraty, zbudován byl v roce 1812 při někdejší císařské silnici coby formanská hospoda.

Původně se nazývala „U Turecké hlavy“, patrně podle schwarzenberského znaku umístěného v průčelí. Ve čtyřkřídlé přízemní budově se kromě vlastního hostince nacházely také ubytovací prostory, rozsáhlé stáje a vozovny.

Před sto lety měla hospoda vzácného hosta, neboť se zde stavil prezident republiky Tomáš Garrigue Masaryk. Ten tehdy mířil z Prahy na plánovanou návštěvu Českých Budějovic.

Z itineráře jeho cesty vyplývá, že v Nové Hospodě si měl krátce oddechnout, dát si drobné občerstvení a upravit si oblek. Poté měl pokračovat do Pištína, kde už na něj čekala delegace, která ho doprovodila do krajského města.

Co tehdy Masaryk v Nové Hospodě posvačil, nevíme. Jisté však je, že hospoda se od 7. června 1924 mohla pyšnit tím, že hostila prvního československého prezidenta.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Tomáš Hunčovský.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související