Jako vojáci sloužili v Budějovicích dva budoucí prezidenti, herci i spisovatelé

1. červenec 2024

V minulosti se v Českých Budějovicích nacházelo několik kasáren. U zdejší posádky strávily svou vojenskou službu tisíce mužů a my si některé vybrané připomeneme.

Tak třeba u budějovického dělostřeleckého pluku sloužil pozdější prezident Klement Gottwald, který z kasáren na Pražské třídě v roce 1915 odcházel na frontu světové války.

Do Budějovic mezi ženisty narukoval jiný, pozdější prezident Václav Havel. Ten se na vojně potkal s Andrejem Krobem, režisérem svých divadelních her, disidentem a občasným hercem Divadla Járy Cimrmana.

V kasárnách ve Čtyřech Dvorech pobýval na vojně u tankové jednotky divadelní a filmový herec Václav Postránecký. Ten se díky svému hlasu uplatnil také v rozhlase a v dabingu, stejně jako jeho kolega Jan Přeučil, další postava z umělecké branže spojená vojnou s Budějovicemi.

Z dřívější doby jsou známy vojenské anabáze spisovatelů Fráni Šrámka a Jaroslava Haška. Oba sloužili u místních pěších pluků a Šrámek byl dokonce v Budějovicích vězněn ve vojenském vězení, takzvané garnizóně.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Jiří Cukr.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související