Letiště pro bezmotorové stroje bylo na vrchu zvaném Dubičák u Budějovic. Zaniklo kvůli jinému letišti

Vydáte-li se na lyžařskou sjezdovku v Dubičném u Českých Budějovic, při použití vleku budete míjet drobný les. Na jeho okraji se nachází památník, který připomíná první svahové letiště pro bezmotorová letadla v jižních Čechách.

Dlouhý vrch, lidově Dubičák, se díky optimálnímu převýšení nad terénem a klimatickým podmínkám jevil jako příhodné místo pro start kluzáků. A tak zde Masarykova letecká liga zahájila na podzim roku 1932 provoz letiště, u jehož zrodu stál středoškolský profesor a organizátor jihočeského letectví Jaroslav Maňák.

Na letišti v Dubičném byly od počátku pořádány plachtařské kurzy, přičemž piloti měli možnost absolvovat tři typy zkoušek. Zkouška typu A byla zaměřena na přímé lety, typ B na lety se zatáčkami a obsahem zkoušky C byl minimálně dvacetiminutový let.

Po druhé světové válce byly na letišti zbudovány řídicí věž a hangár pro šest větroňů. Když v roce 1952 převzala letiště v Plané armáda, muselo být letiště v Dubičném kvůli přistávacímu koridoru zrušeno.

Hangár byl rozebrán a přemístěn na nové letiště v Hosíně. Dřevěná řídicí věž později vyhořela a zpustla. V sedmdesátých a osmdesátých letech Dlouhý vrch opět ožil, když zde několik nadšenců zahájilo lety na rogalech. Rogalisty později vystřídali paraglidisté, kteří kopec sporadicky využívají dodnes.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Tomáš Hunčovský.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související