První zábavní vlak vyjel z Českých Budějovic do Hluboké nad Vltavou v září 1868. Málem se ale nevrátil

24. květen 2024

Se zahájením pravidelného železničního provozu na trati České Budějovice – Plzeň se začaly konat také zábavní výlety za památkami a uměním. První takový zábavní vlak vyrazil 8. září 1868 z Českých Budějovic do Hluboké nad Vltavou. Cestujícím však na konci dne do smíchu příliš nebylo.

Předprodej jízdenek byl zahájen už o několik dní dříve, předplatitelé si však v den odjezdu museli vyzvednout jízdenky v knihkupectví u Ludolfa Hansena a v tlačenici za ně doplatit 10 krejcarů.

Pro nebývalý zájem o zájezd byly další jízdenky prodávány také těsně před odjezdem na nádraží, takže cestující s jízdenkou pro druhou třídu byli nakonec rádi, když se dostali alespoň do třídy čtvrté. Celkem se toho dne do Hluboké vypravilo okolo 1800 výletníků.

Odjezd zpět do Českých Budějovic byl naplánován na osmou hodinu večerní. Ke vší smůle se však porouchala lokomotiva, takže cestující museli čekat tři hodiny na náhradní vlak.

Někteří čekání vzdali a vydali se domů raději pěšky. Jiní vydrželi a v jedenáct večer opustili prochladlí hlubocké nádraží. O pár dní později se v místním tisku objevily nelichotivé recenze na zábavní výlet, z něhož si nejeden cestující odnesl pořádnou chřipku.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Tomáš Hunčovský.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související