Letní okurková polévka
Osvěžující lehké jídlo, které oceníte v parných dnech. To je letní okurková polévka podle receptu Petra Stupky. Nevaří se, naopak se podává vychlazená z lednice. Společně s toustovým chlebem se hodí k obědu i večeři.
- 1 salátová okurka
- 250 mililitrů kysané smetany, nebo tučného jogurtu
- 2 plátky toastového chleba
- malý stroužek česneku
- sůl
- směs koření na tzatziki
- kopr
Oloupanou okurku nastrouhejte nahrubo. Přidejte k ní se solí rozetřený malý stroužek česneku. Promíchejte a nechte chvíli stát.
Mezitím si nadrobte toastový chléb. Ten následně zamíchejte do okurek spolu s kysanou smetanou a kořením.
Opět nechte vše stát v lednici, aby chléb nasál část tekutiny a polévku zahustil.
Podávejte s natí kopru a opečeným toastem. Případně i pár kapkami chilli omáčky.
Související
-
Rajčatová polévka s cuketou
Polévku z rajského protlaku, do které se přidává i cuketa, případně dýně, připravuje kulinář Petr Stupka. Zkuste recept podle autora rozhlasového Kuchařského čarování i vy.
-
Staročeská polévka s nahým ovsem
Tradiční zimní polévky připravovali naši předkové velmi často s vařenými obilkami, vločkami, krupkami a zeleninou. Kulinář Petr Stupka nabízí recept na staročeskou polévku.
-
Jarní špenátová polévka
Osvědčený recept na špenátovou polévku nabízí kulinář Petr Stupka. Pokud doplníte, nebo zcela nahradíte špenát mladými kopřivami, získáte silnou zbraň proti jarní únavě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.