Nepečený jahodový dort
Kombinace tvarohového krému a jahod potěší snad každého. Kulinář Petr Stupka nabízí recept na dort, jehož příprava je snadná a rychlá. Dezert se nepeče, postačí chvíle na ztuhnutí v lednici.
- 500 gramů měkkého polotučného tvarohu
- 100 gramů moučkového cukru
- jeden vanilkový cukr
- šťáva z poloviny citronu
- balíček práškové želatiny (20 gramů)
- 250 gramů čerstvých jahod
- lístky máty, nebo meduňky a šlehačka na ozdobení
Nejprve třete cukr s tvarohem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou a vše vyšlehejte do hladkého tvarohového krému. Vmíchejte větší část jahod pokrájených na menší kousky.
Ve 150 mililitrech vody s troškou cukru rozpusťte želatinu a ve vodní lázni ji zahřejte. Ještě teplou želatinu zašlehejte do tvarohové hmoty a rychle vše nalijte do dortové formy.
(Tip: Můžete také tvarohovou hmotu krátce zahřát v mikrovlnné troubě, aby po smíchání s želatinou okamžitě neztuhla.)
Ztuhlý tvarohový dezert ozdobte zbylými jahodami, šlehačkou, mátovými lístky a podávejte s ovocným sirupem či likérem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.