Jahodový dezert se sušenkami
Spojte jahody, máslové sušenky a smetanu a lahodný dezert je světě. Svůj tip na svěží dobrotu nabízí kulinář Petr Stupka. Recept se hodí zvlášť v období, kdy dozrávají čerstvé jahody.
- 400 gramů jahod
- 150 gramů máslových sušenek
- 250 mililitrů kysané smetany
- 120 mililitrů jogurtu
- 60 gramů moučkového cukru
- želatinový ztužovač šlehačky
- červené dortové želé
Omyté jahody z větší části nakrájejte na drobné kousky a smíchejte je s moučkovým cukrem, aby pustily šťávu.
Do jahod vmíchejte kysanou smetanu, jogurt a nakonec v teplé vodě rozmíchaný ztužovač.
Hmotu nalévejte do formy a prokládejte sušenkami.
Vše nechte v lednici důkladně ztuhnout.
Před podáváním přelévejte jednotlivé kousky vařeným dortovým želé, které bude na dezertu rychle tuhnout. Vše přizdobte čerstvými jahodami.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.